Stedendriehoek

Rassupporter met rood-geel hart grootaandeelhouder

Een rassupporter met een rood-geel hart. Hoofdsponsor met Jumper de diersuper. En sinds 22 augustus 2022 officieel grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Kees Vierhouten is het allemaal. Maar Kees Vierhouten is ook iemand die zich in de luwte het meest comfortabel voelt en het liefst op de achtergrond blijft om stap voor stap verder te bouwen aan de verdere ontwikkeling van de club. Een persoonlijke monoloog.

“In de zomer van 2019 kreeg ik de vraag of er bij mij interesse was om voor 30% aandeelhouder te worden bij Go Ahead Eagles. Die interesse had ik zeker. Vervolgens zat ik niet veel later heerlijk in het zonnetje bij Hans de Vroome in de tuin om samen met hem en Alex Kroes een en ander te bespreken. Als het onderlinge vertrouwen goed is, dan kan het ineens razendsnel gaan. Ik heb Kowet BV opgericht en nam tien procent van de aandelen van Hans en twintig procent van de aandelen van Alex over. En vervolgens draaien maar!”

“In het voorjaar van 2020 deed corona helaas zijn intrede in Nederland. Wat voor persoonlijk leed dit allemaal met zich meebracht, hoef ik uiteraard niemand te vertellen. Zoals bij veel bedrijven het geval was, maakte ook Thermen Bussloo – tot op de dag van vandaag een trouwe Business Partner van Go Ahead Eagles en destijds onze hoofdsponsor – zakelijk gezien lastige tijden door als gevolg van corona. Als blijk van waardering en liefde voor Go Ahead Eagles was het voor mij bijna vanzelfsprekend om de club toe te zeggen dat ik met Jumper de diersuper en de andere bedrijven van de Vierhouten Groep hoofdsponsor zou worden. Tegelijkertijd wierp ook Han Kastermans van Retro Bridge zich op als hoofdsponsor van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie. Beiden hadden we als achterliggende gedachte om de continuïteit van de club te waarborgen.”

Rood-gele rollercoaster

“Hoe het daaropvolgende seizoen 2020/2021 sportief verliep, hoef ik natuurlijk niemand te vertellen. Stonden we daar ineens op 12 mei 2021 bij Excelsior op het veld en promoveerden we met Go Ahead Eagles ‘zomaar’ naar de Eredivisie. Het was echt een bijzondere rood-gele rollercoaster waar we met z’n allen in terecht waren gekomen. En die rollercoaster denderde ook in de Eredivisie vrolijk door, waarbij voor mij persoonlijk vrijdag 22 april 2022 een nieuw ijkpunt was. Dat was de dag dat ik Alex Kroes de hand mocht schudden nadat we onderling in hoofdlijnen overeen waren gekomen dat ik zijn aandelenpakket van 60% in de club zou overnemen. Kort daarvoor had Alex binnen de club namelijk aangegeven dat hij zijn handen vrij wilde hebben om een andere uitdaging aan te gaan. Voordat ik besloot om grootaandeelhouder te worden, heb ik uiteraard wel eerst met mijn thuisfront overlegd. Toen ik daar een volmondig ‘ja’ te horen kreeg, waren Alex en ik er snel uit.”

“Gelijk daarna heb ik Hans de Vroome – die uiteraard op de hoogte was van mijn gesprek met Alex – gebeld en gerustgesteld door hem te vertellen dat onze club niet aan een of andere buitenlander verkocht ging worden. Na het mondelinge akkoord van Hans en de stichtingbestuurders Jeroen Prinsen, Edwin de Witte en Joop Boeijen – die het gouden aandeel van de club beheren – konden we snel naar de KNVB om akkoord te krijgen voor de overname van de aandelen. Op maandag 22 augustus 2022 ontvingen we het bevestigende mailtje van de KNVB dat de aandelenoverdracht was goedgekeurd, waarna wij de zaak hebben laten passeren bij de notaris.”

Stapje voor stapje

“Een van de eerste dingen die ik vervolgens heb gedaan, was individuele gesprekken voeren met het kantoorpersoneel na het toch wel plotselinge vertrek van Alex. Ook heb ik onder meer een avondje gezeten met de Supportersvereniging van Go Ahead Eagles, een organisatie waar ontzettend veel gebeurt. Tijdens dat gesprek heb ik de mensen achter de Supportersvereniging beter leren kennen en ben ik op de hoogte gebracht van alle ins en outs van de vereniging. Daarnaast heb ik regelmatig gesprekken gehad met Eric Whittie over de Go Ahead Eagles Voetbalacademie. Wat willen we, welke begroting hebben we en wat hebben we de aankomende jaren nodig om met de jeugdteams stapje voor stapje te blijven klimmen? Verder heb ik op het gebied van business mijn netwerk proberen in te zetten. Onze huidige Business Partners vormen een onontbeerlijk fundament onder de begroting van de club. Om een nog hogere begroting te realiseren, ben ook ik begonnen met bellen, mailen en appen om een aantal van mijn zakelijke relaties enthousiast te krijgen om Go Ahead Eagles de aankomende jaren financieel te ondersteunen.”

Spannende transferwindow

“Verder zat ik tijdens de zomerse transferwindow meerdere keren per week met Jan Willem van Dop en Paul Bosvelt om tafel om – mede op basis van de bevindingen van het scoutingsteam – de selectie en staf in kaart te brengen en actie te ondernemen op de vacante posities. Dat waren er afgelopen zomer behoorlijk wat, waardoor we met een heel drukke en bijzonder spannende transferwindow te maken kregen. De strategie daarbij was om spelers aan ons te binden die heel graag naar Go Ahead Eagles wilden komen en die we bij voorkeur voor meerdere jaren vast konden leggen. Het is namelijk niet de bedoeling om elk jaar opnieuw een vrijwel compleet nieuwe selectie te bouwen. Bovendien: als wij goed zijn voor onze spelers, dan zijn zij op termijn sportief en financieel ook goed voor ons. Inmiddels zijn we al een aantal maanden onderweg in het seizoen 2022/2023, waarbij alle credits naar Paul, Jan Willem en het gehele scoutingteam uitgaan voor het team dat er dit seizoen op het veld staat.”

Niet meer te koop

“Op de eerste supportersavond die we in de zomer hielden, stelden de supporters me logische, positief-kritische vragen. Zoals: hoe groot is het risico voor de club dat 89,9% van de aandelen in handen van één persoon zijn? En: hoe lang blijf je als grootaandeelhouder verbonden aan Go Ahead Eagles? Daar heb ik destijds het volgende op geantwoord: zolang mijn gezondheid me niet in de steek laat, blijf ik grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Met andere woorden: onze club is niet meer te koop en zal dus ook niet in buitenlandse handen vallen. Mocht mij iets overkomen, dan moeten mijn aandelen terug naar de Stichting Go Ahead Eagles/Betaald Voetbal Deventer. De club is voor mij geen zakelijke overname, zoals dat bij andere bedrijven wel het geval is. Ik hoef geen salaris of dividend voor mijn werkzaamheden te ontvangen en zal naar eer en geweten alles doen in het belang van Go Ahead Eagles. Als het met de club goed gaat, dan gaat het met ons allemaal goed. Spelers, stafleden, medewerkers en supporters.”

Fotografie: Erik Pasman