Stedendriehoek

PvdA Deventer op de bres voor servicebalie op station

De PvdA in Deventer maakt zich grote zorgen over de door NS voorgenomen sluiting van veel servicebalies op stations. Ook in Deventer zijn de spoorwegen van plan om deze balie te sluiten. De lokale raadsfractie van de PvdA roept de NS dan ook op om van dit onzalige plan af te zien.

Landelijk is de NS van plan om veel servicebalies op de stations te sluiten. Dat geldt ook voor de balie in het Deventer Centraal Station. De PvdA Deventer is blij dat het college van burgemeester en wethouders in Deventer ook stelling neemt tegen deze voorgenomen sluiting. Het college heeft hierover een brief gestuurd aan de NS. Voor de PvdA is het van belang dat ook de politieke partijen in beweging komen om hun onvrede hierover uit te spreken.

“Het station Deventer is een belangrijk knooppunt in Overijssel. Het verbindt oost met west en noord met zuid. Mensen vanuit de hele omgeving komen juist naar deze servicebalie omdat dit de enige optie is voor hen. De loketten in Apeldoorn en Zutphen zijn jaren geleden al gesloten”, aldus PvdA-fractielid Tanja Eekhuis. “Deventer is een gastvrije Hanzestad en ontvangt veel toeristen voor stedentrips en voor onze grote evenementen zoals het Dickens Festival, de Deventer Boekenmarkt en Deventer Op Stelten. Voor al deze reizigers zijn de medewerkers van de servicebalie het eerste aanspreekpunt. En zeker niet onbelangrijk: de servicebalie speelt niet alleen een essentiële rol bij de gastvrijheid en serviceverlening, maar brengt ook sociale veiligheid. Met een vierde plaats in het landelijke klanttevredenheidsonderzoek in november 2019 is duidelijk dat ook de reizigers de servicebalie zeer waarderen!”

De dupe 

Eekhuis vervolgt: “Het is belangrijk dat we oog hebben voor de hulp die onder andere oudere reizigers soms nodig hebben. Voor veel mensen is de informatie vanuit een app lastig en dan is zo’n balie van groot belang. Zij worden door sluiting van de balie direct de dupe, want zonder de hulp van baliemedewerkers kan reizen dan ineens complex worden. Ook de mensen die niet zoveel geld te besteden hebben, worden hier de dupe van. De servicebalie is namelijk het enige punt waar ze hun ov-chipkaart met een paar munten (euro’s maar ook de kleinere muntjes) kunnen opladen om zo hun bus of trein te kunnen betalen. Dit is via de kaartautomaten onmogelijk.”