Stedendriehoek

Praten over psychische klachten

Uit cijfers blijkt dat steeds meer jongeren kampen met somberheid en mentale uitdagingen. Somberheid en depressie zijn lastige thema’s om te bespreken. Zeker als jongere. Steeds meer relevante Nederlandse artiesten komen op hun beurt uit voor hun psychische klachten, of spreken zich uit over de onzekerheden die bij het artiestenbestaan en opgroeien komen kijken. Ze vertellen erover in hun liedjes, maar ook daarbuiten spreken zij zich uit over deze thematiek.

‘1+1 = 2’ dachten een aantal culturele organisaties, welzijnsinstellingen en GGZ partijen uit Deventer. Zij bundelen onder leiding van Kunstcircuit Deventer hun krachten binnen het project Mindset, een nieuw en vernieuwend Deventer jongerenplatform met talkshows en podcasts waarbinnen op regelmatige basis landelijk bekende artiesten en bekende jonge Deventenaren uitgenodigd worden die open spreken over hun psychische klachten, of onzekerheden die komen kijken bij opgroeien.

Prikkelende vragen en pittige stellingen

De artiesten vertellen over hun carrière, creatieve processen, maar ook over de twijfels, onzekerheden eventuele psychische klachten waar zij mee te kampen hebben of hadden.

Door de klachten in een context te plaatsen en te laten zien hoe je iets negatiefs om kan zetten naar iets positiefs, zorgt Mindset ervoor dat jongeren met klachten zich herkennen in de verhalen en erachter komen dat je hier open over mag en kan zijn.

In de vijfde aflevering maken presentator en schrijver Splinter Chabot en rapper, producer en songwriter Babs hun opwachting. In maart 2020, op zijn vierentwintigste verjaardag, verscheen Chabots eerste boek Confettiregen. Hoewel de hoofdpersoon Wobie heet, betreft het een autobiografisch verhaal over Chabots coming-out en de weg ernaartoe. Bij De Wereld Draait Door, waar hij ook af en toe tafelheer was, vertelde Chabot dat hij ondanks de vrijzinnigheid van zijn ouders, toch worstelde met zijn homoseksuele geaardheid en zelfs aan zelfmoord dacht. Op 18-jarige leeftijd kwam Chabot thuis, tijdens kerst, uit de kast.

Babs is een rapper, producer en songwriter met een missie. Ze is niet in een hokje te stoppen en schopt dan ook graag tegen de stereotypes rond gender en seksualiteit die door de maatschappij worden opgelegd. In haar teksten rapt ze openlijk over haar eigen gevoel en gedrag, moedigt ze zichzelf en anderen aan om lef te tonen en voelt ze de samenleving aan de tand. Als vrouwelijke producer en rapper probeert ze op een speelse manier tegengas te geven in een door mannen gedomineerde scene. Haar muziek is een combinatie van onheilspellende trap drums, melodische rap en onvoorspelbare, ritmische akkoorden met een vrolijk popsmaakje, waar het verhaal ‘key’ is. Ze speelt met taal maar blijft recht voor haar raap. Haar doel is om aan de hand van deze muziek kleur aan te brengen in het zwart-wit-denken van de samenleving.

Onder leiding van presentator Manu van Kersbergen voeren Splinter en Babs aan de hand van prikkelende vragen en pittige stellingen een belangrijk gesprek. Aflevering vijf van Mindset gaat op zondag 26 september in première via het YouTube-kanaal van Mindset Deventer.