Stedendriehoek

Praktische hulp bij regelzaken in bibliotheek

DEVENTER – Iedereen die beter Nederlands wil leren, een brief niet begrijpt of wil leren hoe je zelf een digitaal formulier kunt invullen, kan in de bibliotheek in Keizerslanden terecht voor praktische hulp en informatie. Ook mensen die tegen problemen aanlopen met hun computer, tablet of smartphone kunnen er hun vraag stellen. De tijden van de spreekuren zijn aangepast, maar vinden nog altijd plaats op dinsdag- en woensdagochtend en donderdagmiddag. Het gratis aanbod is groot en iedereen is welkom.

Ervaring opdoen 

Bijvoorbeeld op het Oefenplein. Sinds deze maand is dit iedere donderdag tussen 13.30 en 16.00 uur. Je kunt hier digitaal oefenen met de Nederlandse taal en ervaring opdoen met internet, smartphone of tablet. Deelnemers gaan zelf aan de slag. Maar als het nodig is, kan er hulp worden gevraagd aan ervaren begeleiders van Gilde Deventer en de bibliotheek. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het aanmaken van een e-mailaccount, WhatsApp installeren of foto’s versturen met een smartphone.

Gilde Deventer

Ook is er nu iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur het inloopspreekuur Digihulp van Gilde Deventer. In samenwerking met SeniorWeb Deventer helpen zij startende en gevorderde computergebruikers met uiteenlopende vragen over toepassingen als e-mail, internet, onderhoud, foto’s bewerken en tekstverwerken. Het is bedoeld voor het beantwoorden van eenvoudige vragen, het geven van korte tips en het oplossen van kleine problemen. Vragen over het openbaar vervoer? Ook daarvoor is er een gratis spreekuur. Elke eerste donderdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur zitten de OV-ambassadeurs klaar om vragen te beantwoorden over de OV-chipkaart, abonnementen en reisadvies.

Regelzaken van de overheid

Voor hulp bij regelzaken van de overheid houdt het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) drie keer per week inloopspreekuur. Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, vragen over de zorgverzekering, de bank of andere zaken van de overheid die digitaal geregeld moeten worden, staan er iedere dinsdag- en woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 en iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur ervaren vrijwilligers klaar die de tijd nemen om dingen uit te zoeken en mensen verder op weg te helpen.

Kijk op www.bibliotheekdeventer.nl/agenda voor het complete overzicht van alle spreekuren of loop binnen bij de Bibliotheek Keizerslanden op dinsdag- en woensdagmorgen of donderdagmiddag.