Columns

Zelfscanban

Onlangs stond in alle media dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten enorm was gestegen. Bij Jumbo gaat het inmiddels al om 1% van de omzet. Een gigantisch bedrag, want er gaan in supermarktland enorme bedragen om. De topman van de grote gele reus werd in het achtuurjournaal voorgelegd dat er veel vingers wijzen naar de invoering van de zelfscankassa. Deze maakt het klanten wel erg makkelijk om enkele producten in het boodschappenwagentje ‘vergeten’ af te rekenen. Afschaffen dus die kassa’s maar weer. Maar nee, deze zijn er juist op verzoek van de klant gekomen, aldus de topman. Een deel van de clientèle zou alleen nog maar naar supermarkten met zelfscankassa’s gaan.
Ik dacht even na over de woorden van de beste man. Maar hoe goed ik ook in mijn geheugen groef, ik kon niet terughalen dat ik het er ooit thuis of met iemand anders over had gehad. Over hoe graag wij eindelijk die zelfscankassa een keer in de supermarkt zouden willen zien. Het was toch werkelijk bij de wilde spinnen af, elke keer weer met je volle karretje in de langzaamste rij te moeten staan en het gezicht van de kassière bij iedere afrekening van een klant voor je dichterbij te zien komen. Tot aan de onvermijdelijke tête-à-tête.
De supermarktreus had gewoon een oude marketingtruc uit de doos gehaald. Daarbij wordt elke kostenverlagende maatregel goedgepraat met het mantra ‘de klant wil dit nu eenmaal’. De besparing op personeel weegt immers ruim op tegen het verlies aan inkomsten door diefstal. Dus, afschaffen die kassa’s? Vergeet het maar.
Ik ga hier natuurlijk niet vertellen dat ik wel eens iets meeneem uit de supermarkt zonder af te rekenen. Toch gebeurt dat soms en dat zit zo. Stond onlangs te zelfscanhannesen op een veel te klein plateautje waarop je, na ze iets gescand te hebben, de producten weer neer moest leggen. Eenmaal thuis bleek ik niet en wel gescande producten door elkaar te hebben gehaald; een paar dubbel gescand, sommige helemaal niet. Tegen elkaar weggestreept was de schade voor de supermarkt in mijn geval nihil, maar het ongenoegen groot. Daarom ga ik voortaan weer in de rij staan voor die goeie ouwe caissière, al is het alleen maar om die zelfgenoegzame supermarkttoppers een beetje te pesten…