Columns

Wel of geen Mac

De mogelijke komst van een McDonald’s-vestiging in de Deventer binnenstad blijft de gemoederen bezighouden. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen, juist nu het er steeds meer op begint te lijken dat de burgerboer er daadwerkelijk gaat komen.
B en W staan namelijk op het punt om de vereiste vergunning te verlenen. De franchisenemer is namelijk bereid om aan hun aangescherpte voorwaarden te voldoen, zoals nauwelijks gevelreclame, om 22.00 uur dicht en geen terras, zwerfafval of fietsen voor de deur.
Verantwoordelijk wethouder Thomas Walder vindt het eigenlijk een non-discussie; het bestemmingsplan laat immers ruimte voor horeca in het pand en er zitten al meer ongezonde snackboeren in de omgeving, waar je niemand over hoort. Dat laatste argument kun je natuurlijk ook eenvoudig omdraaien. Genoeg is immers genoeg. We moeten op de gezondere toer qua eten en drinken, obesitas en andere ziektes liggen op de loer, dus dat zou je ook meer kunnen stimuleren.
Binnenstadsmanager Peter Brouwer voorziet ook geen problemen; hij verwacht zelfs dat een Mac meer bezoekers naar de binnenstad zal trekken. Vraag is natuurlijk of de binnenstad op dit type bezoekers zit te wachten, er zijn overigens voor de liefhebbers ook al twee andere McDonald’s-vestigingen elders in de stad.
Tegenstanders zijn er ook: een bekende collega-columniste schreef al beeldend dat ze liever geen Koning in de Keizerstraat zag, buurtbewoners vrezen zwerfafval en geluidsoverlast en diverse raadsleden uiten ook hun twijfels. Daarnaast gaat er een petitie rond op social media die al meer dan 13.000 keer is ondertekend.
Waar voor- en tegenstanders strijden om het hoogste woord en de beste argumenten, houdt de man waar het eigenlijk allemaal om draait zich juist opvallend stil. Initiator Henk Koning, al franchisenemer van een aantal Macs in Apeldoorn en Deventer, laat zich in het publieke debat vertegenwoordigen door een zaakwaarnemer. De Koning wacht heel slim in de luwte tot de publicitaire storm is overgewaaid om straks zonder veel poeha nieuw grondgebied aan zijn uitdijend keizerrijk te kunnen toevoegen, en dat op een A-locatie.. Kassa!