Columns

Vroeger beter

Vroeger was alles minder, maar dat was wel beter. Tenminste, zo herinner ik me de uitspraak van cabaretier Micha Wertheim. Het was zo’n gortdroge oneliner uit zijn oudejaarsconference, die me nog lang zal heugen, maar dit terzijde. Natuurlijk ligt ons gemiddelde welvaartsniveau een stuk hoger dan pakweg 30, 40 jaar geleden maar om nou te zeggen dat ons leven er zoveel makkelijker op is geworden? Ja, we hebben allemaal 5G tot onze beschikking en tig abonnementen op allerlei streamingsdiensten. Maar essentiële zaken, die decennia lang zo vanzelfsprekend waren dat je er nooit over nadacht vallen één voor één, als dominostenen om.
Een ander huis kopen of huren omdat dat beter bij je levenssituatie past? Het is zo ongeveer godsonmogelijk geworden. En wie als een van de weinigen de jackpot heeft gewonnen en denkt dat ie gelukzalig lachend over de drempel van z’n duurbetaalde nieuwbouwwoning kan wandelen zal die glimlach toch al snel zien veranderen in een grijns. Want wanneer de laatste klusjesman is vertrokken en je staat te popelen om je huisraad naar binnen te sjouwen merk je dat het nutsbedrijf geen elektriciteitsaansluiting heeft geregeld. Netcongestie meneer, en een oplossing laat misschien nog jaren op zich wachten.
Water uit de kraan? Ehh, een paar uur per dag misschien, en met weinig druk. Er dreigt namelijk acuut een enorm tekort aan drinkwater. Procedures om nieuwe bronnen aan te boren duren veel te lang. En omdat de waterprijs sowieso veel te laag is, is de lust om de kraan minder vaak open te draaien minimaal.
Even je medicatie uit de apotheek ophalen? Steeds grotere kans dat jouw doosje even niet over de balie geschoven kan worden. Andere huisarts? De meeste praktijken kennen een patiëntenstop. We zoeken wanhopig naar tandartsen in verre buitenlanden die onze gaatjes willen komen vullen. Wachtlijsten in de GGZ zijn nog nooit zo lang geweest.
Dan heb je dus dringend een regering nodig die van aanpakken weet. Maar al bijna een half jaar lang zitten vier partijleiders vaker niet dan wel aan tafel om elkaar heen te draaien en vliegen af te vangen.
Stop…het weer dan maar? Dat was juist fantastisch afgelopen weekend! Toch fijn dat er nog iets bestaat waar geen mens zich mee heeft kunnen bemoeien..