Columns

Veilig terugluisteren

Het einde van het jaar nadert en omdat ik toch even last heb van een gebrek aan een stralende toekomst, ben ik alweer een tijdje in de ban van het grote terugkijken, maar vooral terugluisteren. De talloze publieke en commerciële radiozenders die ons land rijk is, bedienen mij daarvoor op mijn wenken. Ik heb het dan over het aanbieden van muzieklijstjes. De Evergreen Top 1000 van Radio 5 beet het spits af, overigens zonder dat mij duidelijk is geworden wat nu exact de definitie van een evergreen is, maar een kniesoor die daar op let. Maar die lijst is alweer geweest, geen probleem, nu is de Top 4000 van Radio 10 aan de beurt, die duurt lekker eindeloos lang en dan werk ik toe naar de ultieme Top 2000 van Radio 2, tijdens het niet te overtreffen tijdslot tussen Kerstmis en Nieuwjaar.
Dat al die onverbiddelijke luisterklappers nogal wat overlap kennen qua nummers is voor mij, voor veel van mijn kennissen en meer dan half Nederland geen enkel bezwaar. Zwelgen in een verleden dat per jaar steeds meer geromantiseerd wordt, is voor ons bijna een obsessie geworden.
En, bedenk ik, terwijl ik wikkend en wegend 35 favoriete nummers voor de Top 2000 uitkies, waarbij de nadruk ligt op de jaren ’70, met een schuin oog op de onverbiddelijke deadline op deze laatste dag dat het nog kan, is het misschien ook wel een lange neus maken naar het heden. En niet eens zozeer naar de muziek die vandaag de dag wordt gemaakt, want zo slecht is dat allemaal niet. Gewoon naar al die rampspoed die de wereld overspoelt en de dreigingen die ons, als we alle onheilsprofeten die er voor doorgeleerd hebben mogen geloven, nog allemaal te wachten staan de komende tijd. Het wordt me soms allemaal effe te veel en de neiging om eens een tijdje onder de veilige tafel te gaan zitten, net als we vroeger thuis ook deden als er agressief op de voordeur werd gebonsd, wordt dan wel erg groot.

Niet dat je daarmee de apocalyps kunt afwenden natuurlijk. Maar het is gewoon zo lekker, even op adem komen met Led Zeppelin, Dire Straits of Aretha Franklin, of kies ik toch weer The Rolling Stones?