Columns

UIT(S)MIJTER

Zou Sinterklaas al bij Wilders langs zijn gegaan om hem te feliciteren met zijn monsterzege? Die twee kennen elkaar goed. Sint heeft de afgelopen jaren namelijk steeds vaker tips gevraagd voor fatsoenlijke beveiliging. U weet wel, voor de intocht. Dat gaat niet meer zonder ME en security. Maar we doen het állemaal voor de kinderen!

Zou die ouwe tabberd blij zijn met de Wilderswoekerwinst? Hij moet weer flink gaan investeren in zwarte schmink, aangezien PVV zelfs in het verkiezingsprogram heeft staan dat Zwarte Piet traditie is en dus gauw weer terug moet komen. Hoe zou Sint daar tegenover staan? Blij, dat het teruggaat naar het oude? Of was hij juist content dat de storm en de discussie een beetje was gaan liggen?

Gebruiken Sinterklaas en Wilders dezelfde zilvershampoo? Heeft Wilders, in aanloop naar de verkiezingen, dit keer een paar tips en trucs aan de mijter gevraagd? Hoe kom ik betrouwbaar over, hoe word ik een allemansvriend?
Sint zal antwoorden dat het niet zo eenvoudig ligt. Dat het festijn niet is afgelopen na 6 december. Dat goed zijn voor de mensen niet een kwestie is van spelen. Het is het in elke vezel van je lijf willen en kunnen voelen. Het beste voor iedereen. Voor ieder kindje, ongeacht waar je in gelooft of wat je op je hoofd draagt. Mijter, boerenpet of hoofddoek. Sint zal het grote boek erbij pakken en laten zien hoe zijn etterbakkenExcel werkt. Steeds als iemand iets stouts doet, krijgt hij een vinkje. Bij vijf vinkjes per jaar ben je af en krijg je een minder mooi gedicht of cadeau.
‘Ongeacht afkomst? U beoordeelt dus púúr op de mens?’ zal Wilders ongelovig vragen.
‘Puur op de persoon, ja,’ knikt de goedheiligman.
‘Dus als ik het goed begrijp, kijkt u niet naar afkomst, geloof en dat soort zaken,’ stottert Geert.
‘Als je vanuit goedheid redeneert, Geert, is dat niet nodig, jongen. Het gaat om iemands hart, om zijn acties en intenties. Wie goed zijn best doet, goed ontmoet. Liefde, dat is alles wat telt.’
Wilders kijkt beteuterd. ‘Waarom gaf u mij dan wel ieder jaar een cadeautje in de schoen?’
Sint glimlacht. ‘Omdat ook jij diep vanbinnen een aardige kerel bent, Geert. Alleen een beetje gefrustreerd. Oeps, dat rijmt al helemaal.’
‘Nu mijn programma nog,’ fluistert de partijleider.