Columns

Slecht nieuws blijkt soms goed nieuws

Slecht nieuws overbrengen is nooit leuk. Het zou ontvangers weleens kunnen afschrikken en de zenders willen dat ten koste van alles vermijden. Communicatiedeskundigen wringen zich dan ook altijd in allerlei onwaarschijnlijke bochten om vervelende boodschappen zodanig te verpakken dat het lijkt alsof het goed nieuws is.
Wat de natuur in ons land aangaat, is er ruimte voor verbetering, dat weten we allemaal wel. Oei, nu doe ik het zelf ook, de waarheid is natuurlijk dat het eigenlijk heel erg slecht is gesteld met onze flora en fauna. Enfin, dat is een boodschap die veel mensen helemaal niet zo goed uitkomt. Want de economie moet blijven draaien, liefst met zo weinig mogelijk aanpassingen want die kosten alleen maar extra geld.
Wanneer we ergens gaan bouwen, in dit geval op het oude ijsbaanterrein in Deventer dat al tientallen jaren onbekommerd lag te verwilderen, betekent dat gewoon dat de ruimte voor natuur weer een stukje kleiner gaat worden. Da’s slecht nieuws voor die natuur. Maar dat staat zo vervelend in de verkoopfolder van De Hangende Tuinen, een op de tekening nogal spectaculair ogend gepland appartementencomplex op deze locatie pal aan de IJssel. Dus wat zegt wethouder Rob de Geest van wonen en herstructurering in het persbericht: “Deze duurzame en natuurinclusieve appartementen voegen samen een nieuw element toe aan het stadsaangezicht van Deventer.” En de ontwikkelaar Onis Vastgoed meldt: “Op deze geweldige plek aan de IJssel is het de kunst niet te veel te doen en de natuur voor zich te laten spreken.” Doe daar dan ook niets, denk ik dan vilein. En verder: “De Hangende Tuinen is bijzonder in haar eenvoud. Het gebouw wordt zoveel mogelijk van hout gemaakt en is een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna in het gebied.”

“Het appartementencomplex met de gestapelde tuinen is symbolisch voor de manier waarop mens en natuur elkaar versterken”, ronkt de gemeente nog.
Ik weet heus wel dat we vanwege het woningentekort flink moeten bijbouwen in dit land. Maar waarom houden we elkaar als het gaat om de negatieve effecten van bouwen zo stelselmatig voor de gek?