Columns

Ook een bullshit job? 

Het is echt niet zo dat ik elke ochtend fluitend plaatsneem achter de computer in mijn werkkamer, hoewel het wel helpt als ik de blik kan richten op een zonnige achtertuin in plaats van dat het zicht wordt vertroebeld door de regen uit een loodgrijze lucht die urenlang tegen het raam klettert. Maar als ik me na een paar koppen koffie realiseer ik me weer dat ik een nuttige rol kan vervullen om de lokale nieuwsvoorziening in de lucht te houden die grotere nieuwsconcerns steeds vaker links of rechts laten liggen.
Dan vraag ik me wel af hoe werknemers van een bedrijf waarvan de enige werkelijke doelstelling is om jaarlijks de aandeelhouderswaarde te vergroten, elke ochtend fluitend uit hun bed kunnen rollen. Helemaal nu het spraakmakende boek ‘Morele Ambitie’ van Rutger Bregman (auteur van het minstens zo controversiële ‘De meeste mensen deugen’) uit is. We hebben allemaal een moreel kompas, betoogt Bregman, dat ons voorschrijft om van de wereld een betere plek te maken. Als jouw baan of het bedrijf waar je werkt daar geen substantiële bijdrage aan levert, onderdruk je dat gevoel. Daar wordt je op den duur niet gelukkig van. Je zou dus wat anders moeten gaan doen, ondanks dat mooie salaris en bijbehorende status. En nee, dat is vaak geen makkelijke beslissing.
Een paar jaar geleden verscheen het spraakmakende boek ‘Bullshit Jobs: a Theory’ van de Engelse antropoloog Graeber en de paralellen zijn te groot om te negeren. Hij stelt dat wereldwijd miljoenen mensen banen uitoefenen die eigenlijk volkomen nutteloos en onnodig zijn. Dat vindt hij niet zelf maar degenen die hem daarover schreven na een oproep.
Beide schrijvers kregen en krijgen natuurlijk tegelijkertijd bakken vol haatmails en bedreigingen over zich heen, dat is deze tijd wel toevertrouwd. Waarschijnlijk vooral van mensen die het aan goede argumentatie ontbreekt. Dat wil niet zeggen dat er niets is aan te merken op de theorieën van beide auteurs. Maar dat ze iets hebben losgemaakt in de samenleving betekent dat ze vingers op zere plekken hebben gelegd.
Ben benieuwd of er lezers zijn die ook vinden dat ze eigenlijk wat anders zouden moeten gaan doen qua carrière, maar daar om wat voor reden dan ook, nog niet aan toe zijn gekomen.