Columns

Meer dan Boekenweek

Al bijgekomen van de Boekenweek? De stad pakte groots uit, nietwaar? Het regende drukbezochte optredens, toespraken, meet & greets en signeersessies waarbij landelijk bekende en minder bekende schrijvers en dichters acte de présence gaven. Soms werd er ook gelijk maar het nieuwste werk gepresenteerd van die aanwezige literaire kanonnen, maar dat was uiteraard een gelukkige samenloop van omstandigheden.
Nee, je kon niet om Het Boek heen afgelopen week en dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Nu maar hopen dat alles wat er aan nieuw leesvoer is verkocht thuis of tijdens die welverdiende vakantie, ook daadwerkelijk opengeslagen wordt. Ook bij mij thuis ligt er een stapel ongelezen werk die maar niet lager wil worden, integendeel. Gelukkig is er zoiets als de compacte e-reader die geduldig alles opslaat zonder letterlijk uit te dijen. Dat scheelt wat schuldgevoel als je ‘m aan de eettafel weer eens aan de kant schuift om iets anders te gaan doen.
Maar waar ik eigenlijk heen wilde, is dat er ook andere evenementen in deze stad georganiseerd werden op locaties waar niet altijd hopen nieuwsgierigen op afkwamen, waar daar zelfs letterlijk geen plek voor was. Zoals een optreden in een intiem theatertje van een singer-songwriter die alleen in kringen van liefhebbers van muzikale niches bekend is.
Die nooit de Ziggo Dome zal halen als hoofdact, maar veel meer voldoening haalt uit een optreden voor dertig geïnteresseerde luisteraars. In plaats van spelen voor een publiek dat vooral met de buurman en de mobiel in gesprek is.
Die in de pauze, zittend op de rand van het podium, gewoon een praatje maakt met die onbekende fan die helemaal uit Hilversum is gekomen.
Die na afloop van het concert bij de garderobe zelf een lijstje met e-mailadressen van geïnteresseerden opstelt aan wie de tourdata van komend najaar kunnen worden gemaild. Je kunt, nu je er toch bent, natuurlijk nog voor een zacht prijsje haar laatste cd kopen, maar bovenal vond ze het fijn dat je er bij was op een doodgewone dinsdagavond in Deventer.
En dat je dan na afloop weer naar buiten loopt en de warmlauwe atmosfeer die je omringt echt aanvoelt als het begin van de langverwachte lente. Theater Fazant, Martin van der Vrugt en Vanessa Peters, bedankt!