Columns

Malen of dralen  

Een heel land laten draaien op 100% duurzame elektriciteit. Dat was de dringende boodschap, daar moesten we naar toe. In den beginne leek het nog allemaal zo eenvoudig. Oké, het kon even duren. Maar het was vooral een kwestie van genoeg daken vol leggen met zonnepanelen, zonneparken bouwen en veel windmolens op land en zee plaatsen. Desnoods nog een beetje biogas erbij en klaar zouden we zijn.
Maar als snel trokken de eerste barstjes in het fraaie, duurzame panorama. Die zonneparken, die legden wel heel veel beslag op de schaarse grond in ons krappe, drukke landje, dat moesten we maar niet meer doen. De Noordzee is inmiddels volgepland en -geplempt met enorme windmolenparken. En op land zijn alle weerstandsvrije makkelijke locaties inmiddels wel op. De almaar malende wieken doen dat ook niet geruisloos en kunnen slagschaduwen veroorzaken. En we vinden die steeds hogere turbines horizonvervuilende krengen. Er zit een grens aan de hoeveelheid lelijkheid die we kunnen verdragen.
Toch is onze honger naar stroom nog lang niet gestild. Dus moeten er nieuwe windmolens bijkomen. Deventer heeft er slechts twee en werd vriendelijk gevraagd haar verantwoordelijkheid te nemen en een aantal nieuwe exemplaren in te plannen. Met vier nieuwe molens ergens langs de A1 erbij zou het moeten lukken om voldoende extra energie te kunnen opwekken. Maar dat plannen viel nog niet mee, want niemand wil ze immers meer in de achtertuin, en bewoners in Deventer-Oost en Bathmen zagen de wieken al wentelen. Het is dus niet voor niks dat de stad al een paar jaar omzichtig rondjes draait om eventuele nieuwe locaties en aantallen.
De provincie Overijssel werd het gedraal vorig jaar zat en opeens begon er een straf windje vanuit het Provinciehuis richting Deventer te waaien. De opwekambities waren ook flink opgeschroefd. Maar liefst acht windmolens moeten er nu komen, liefst een beetje snel anders trekt de provincie de regie naar zich toe. Wethouder Walder was boos maar is inmiddels vertrokken. Opvolger Van Essen kon direct aan de bak. Hij ging optimistisch de dialoog met de provincie aan en hoopt dat het met minder turbines ook kan. Maar hoeveel dan en waar? Het college belooft inspraak voor bewoners. Het wordt op zeker een stormachtig voorjaar in de stad.