Columns

Loze dagen

De vaderlandse onheilstijdingen volgen elkaar nu snel op. Post NL heeft het volk inmiddels laten weten dat het voortaan niet meer binnen 24 uur brieven en kaarten wil gaan bezorgen. Na twee dagen moet ook kunnen, op termijn zelfs drie. Ze hebben er zelfs onderzoek naar gedaan en jawel: de klanten vinden het geen probleem. Ben toch zo benieuwd door hoeveel mensen de vraag: “wilt u ook dat uw post één of zelfs twee dagen later wordt bezorgd en dat u daar tegelijkertijd flink meer voor moet gaan betalen?”, positief zal zijn beantwoord. Bezorgen op de postloze maandag was er al jaren niet meer bij. Een op zaterdag geposte kaart komt dus op z’n vroegst pas op dinsdag bij de ontvanger in de bus.
Enfin, van de geoliede machine die de vaderlandse PTT ooit was, met een trots leger aan fatsoenlijk betaalde postbezorgers in vaste dienst, is vrijwel niets meer over. Zelden een bedrijf gezien dat z’n eigen aanstaande overbodigheid zo duidelijk etaleert.

Nu maar hopen dat dit bedrijfsmodel niet overslaat op onze andere nutsbedrijven. De NS die laat weten dat ze op maandag niet meer gaan treinen bijvoorbeeld. En passagiers die op dinsdag een intercity willen pakken laat weten dat ze pas op woensdag zullen aankomen. Kwestie van structureel te weinig treinen, personeel en achterstallig onderhoud, weet u wel?
Wegens aanhoudende netcongestie zou het idee van de stroomloze donderdag wel eens in de hoofden van elektramanagers kunnen ontstaan. Voortaan op woensdag koken en warm douchen voor twee dagen en ‘s avonds de kaarsen aan? We kunnen er misschien wel aan wennen. Maar dit kan dan beter niet worden opgevolgd door een waterloze vrijdag, die de wanhopig naar voldoende schoon water zoekende waterleidingbedrijven zou moeten gaan ontlasten.
Het KNMI had trouwens zonder vooroverleg of aankondiging het aantal zonloze dagen al flink opgevoerd, maar dat had u vast al gemerkt.
En zo blijft er in dit land steeds minder over waarvoor je ‘s ochtends het bed uit wilt komen. Dat zullen ze in Den Haag ook wel denken, want veel zin om een regering te vormen die ons land uit het moeras moet gaan trekken kan ik niet bespeuren. Zie ik daar nog meer (besluite)loze dagen aankomen?