Columns

Heet, heter, geen haast

De zomer is nog lang niet voorbij, maar we weten nu al dat het de heetste zomer aller tijden zal worden. Ik ben inmiddels opgehouden om het aantal onblusbare bosbranden, extreme langdurige hittegolven en gebroken temperatuurrecords die ons wereldwijd teisteren bij te houden, het is niet meer te doen. Ons land lijkt inmiddels zo’n beetje de laatste plek op aarde waar de temperatuurstijging deze zomer geen sporen zal nalaten. Ook op het moment van schrijven laat de zon het weer grotendeels afweten boven mijn achtertuin, maar dat zal minder gelukkigen elders in de wereld een worst zijn, of nee, ze zouden er blind voor tekenen.
Gelukkig zijn we verstandige mensen en passen we ons reisgedrag inmiddels goed aan aan de veranderende klimaatomstandigheden. We moeten er immers mee gaan dealen, of we dat nu leuk vinden of niet. We willen de aarde immers netjes aan onze kinderen en kleinkinderen overdragen. Toch? Eh..nou nee, niet echt.
Nog voorbeelden nodig? Las afgelopen week in de krant dat het aantal cruiseschepen dat in Rotterdam is aangemeerd, is gegroeid tot 111 per jaar. 500% meer dan 14 jaar geleden. Cruisevakanties zijn de meest vervuilende die je kunt bedenken. Rotjeknor dus in paniek? Nee hoor, de lokale wethouder van economie vindt het wel mooi, zo’n walmend flatgebouw aan de kade. Laat maar komen dus.
Na de verwoestende bosbranden op Rhodos zijn de hotels op het eiland onverminderd volgestroomd met vliegtuigladingen nieuwe toeristen. Ze hadden toch al geboekt en hun hotel stond er nog wel, bovendien was het niet meer zo erg heet, dus…
De CEO van Corendon blijft goedkope vliegvakanties aanbieden richting Zuid-Europa. “Want als wij het niet meer doen, neemt een andere operator onze positie direct over.”
Zo blijven we lekker de andere kant opkijken, afschuiven, uitstellen en bagatelliseren. Gelukkig zijn we daar dan wel weer consequent in. We gaan ons reisgedrag dus echt niet aanpassen en daar denken we nog wel een tijdje mee weg te kunnen komen. Maar, welk verhaal vertellen we, onder een loeiende airco, straks aan onze kleinkinderen?