Columns

Haagse stoelendans

Als ik het demissionaire kabinet nog snel effe iets mag adviseren, dan zou het zijn dat ze de toegangsdeuren tot de tijdelijke Tweede Kamer in het voormalige Buza-gebouw nog even laten verbreden. Dit om de vele vertrekkende en meestal zeer ervaren Kamerleden van divers pluimage straks in november de kans te geven het gebouw met een zucht van verlichting te kunnen ontvluchten. Zonder te hoeven botsen op de enthousiaste horden van veelal door Omtzigt en Van der Plas gerekruteerde nieuwkomers, die momenteel met stoom en kokend water overal en nergens vandaan moeten worden geplukt om in het najaar de massaal vrijvallende donkerblauwe zetels te gaan vullen.
De kans is nogal groot dat het straks in de Kamer wemelt van de baantjesjagers en opportunisten die heel makkelijk met alle politieke winden meewaaien en sneller van partij wisselen dan de gemiddelde profclub van trainer, maar die verder weinig langetermijnvisie meebrengen. Je kunt je als kiezer ondertussen afvragen of, wat de uitslag van de verkiezingen straks ook zal zijn, er überhaupt nog wel een paar Kamerleden overblijven met de benodigde politieke ervaring om zich in steeds woeliger tijden staande te kunnen houden.
Wilders is inmiddels het langstzittende Kamerlid dat zijn vertrek nog niet heeft aangekondigd. Die zit er na 22 november ook nog wel, dat is immers een bijtertje, en de ervaren Omtzigt is natuurlijk ook een zekerheidje. Maar verder? Het kan wel eens een stoelendans worden zonder weerga. CDA-politici, met de immer desastreuze peilingen op het netvlies, zien we straks in de Kamer terug als kersverse NSC’ers. Leden van het ruziënde en wegsmeltende JA21 presenteren zich als fonkelnieuwe BBB’ers. Lopen voorheen honkvaste SP’ers – de partij dreigt in recente peilingen nog kleiner te worden –  al massaal over naar de nieuwe coalitie van PvdA en GroenLinks?
De enige zekerheid lijkt dat niets meer zeker is. Partijen en politieke overtuigingen worden ter plekke ingeruild als dat voor de carrière beter uitkomt. Wat moet een arme kiezer daar nu nog van gaan bakken? Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat niet-stemmen geen optie is. Vind ik zelf ook nog steeds. Maar gelukkig heb ik nog wel een paar maanden voor het echt zover is…