Columns

Burgerschouwhuis

Normaal gesproken zijn de laatste dagen voor het kerstreces gevuld met melige kerstborrels en het wegwerken van achterstallige klusjes die niet voor niets al die tijd zijn blijven liggen. Ondertussen hebben we vanwege het voortdurend nuttigen van grote stukken kerststol, kleine glaasjes Glühwein en het gesleep met dennentakken geen tijd en zeker geen zin om in deze tijd van terugkijken en uitblazen belangrijke beslissingen te nemen. Wat, nu? Nee zeg, volgend jaar ben je de eerste, jij ondertussen nog een stukje van dit… dankjewel, ook fijne dagen!
Hoe anders gaat het toe in de Deventer politiek. Hier moest na jarenlang gesteggel en vooruitschuiven eindelijk, uitgerekend tijdens de laatste raadsvergadering van 2023, een belangrijke knoop op cultureel gebied worden doorgehakt. Eén met verregaande consequenties voor het culturele klimaat, tot heel ver na de eerstvolgende jaarwisseling. De vraag lag voor of het poppodium Burgerweeshuis een nieuw eigen onderkomen krijgt buiten het centrum of, met veel tegenzin, moet gaan hokken in de binnenstad, samen met de noodlijdende Deventer Schouwburg.
Die knoop lag veel raadsleden heel zwaar op de maag, want de scheidslijnen liepen dwars door de verschillende politieke partijen heen. Het wordt dus toch hokken, besloot een kleine meerderheid. Een uitkomst waar, als ik de reacties weeg, niemand echt blij van is geworden. Die het kille resultaat is van talloze verhitte discussies waarbij beide kampen de andere kant met cijfers bestookten en het vertrouwen in elkaar werd opgezegd.
Dat gedwongen samenwonen schijnt op den duur financieel gunstiger te zijn, maar eerlijk gezegd ben ik ergens halverwege het gegoochel met cijfers en geschetste vergezichten afgehaakt.
En dan komt het bij mij meer op het gevoel aan. En mijn gevoel zegt dat je beter geen twee onverenigbare componenten moet proberen te mengen, want dan krijg je een ondrinkbaar mengsel waar niemand blij van wordt. Daar helpt ook geen enkel financieel voordeel tegen. Ik weet het, democratie is alleen leuk zolang er beslissingen worden genomen waar je blij van wordt. Daarom ben ik soms, heel stiekem, voor een tijdelijk verlicht dictatorschap waarmee je bepaalde hete hangijzers snel een duwtje in de door jouw gewenste richting kan geven. Doen we de volgende keer gewoon weer wat de meerderheid wil…
Niettemin wens ik alle lezers hele contemplatieve feestdagen!