Columns

Bewegen met Olga

In mijn voortdurende zoektocht naar manieren om dagelijks voldoende te bewegen heb ik het credo van de Gezondheidsraad, elke dag een half uur aanhouden als minimum, in mijn oren geknoopt. Want ik heb nu eenmaal een heilig ontzag voor bewegingsdeskundigen, die weten immers precies wat een ouder wordend lichaam nodig heeft. Duidelijk verhaal, maar wat als je niet al te veel zelfdiscipline hebt op dit gebied? En toen dacht ik dus opeens aan Nederland in Beweging! Geen idee waarom ik dat programma, dat blijkbaar al 100 jaar op tv is, al die tijd volkomen had genegeerd. Iets met een aversie tegen het onnodig gebruik van hoofdletters en omroep MAX met het bijbehorende aureool van oud en uitgerangeerd waarschijnlijk. Enfin, toen publiekelijk werd dat Olga Commandeur, waar ik vroeger stiekem een oogje op had toen ze nog heel hard liep, haar medewerking aan dat programma zou gaan beëindigen, was ik dus opeens wel getriggerd om mee te gaan doen.

Eitje natuurlijk, elke dag samen met een aantal lotgenoten een kwartiertje simpel wat trappelen en zwaaien. Olga valt aan en wij volgen… Ik zag mijn vurig gewenste dagelijkse bewegingsroutine opeens vaste contouren krijgen.
Viel dat even tegen… Stevig doorstappen zonder ooit ergens aan te komen lukte nog wel, maar daarna kwamen er om onnaspeurbare redenen allerlei ingewikkelde choreografische oefeningen voorbij die ook nog eens tegelijktertijd moesten worden uitgevoerd. Denk aan links uitstappen, tegelijkertijd je armen naar voren bewegen, je schouders tegendraads draaien en ook nog knipogen naar Olga, hoewel ik dat laatste gebod mogelijk zelf heb verzonnen. Met dat knipogen wel uitkijken trouwens, want Olga wordt soms vervangen door ene Duco en die ziet er niet naar uit dat ie dergelijke avances kan appreciëren. Na een kwartier amechtig zwaaien en uitstappen was ik onbedoeld achterin de kamer beland. Terwijl de bewegingsbeulen al lang afscheid hadden genomen – dit was alweer de cooling down, tot morgen! – stond ik de laatste oefeningen nog in mijn eigen tijd in slow motion uit te voeren.
Olga wordt vervangen door Barbara de Loor las ik. Ik hoop dat Jan Slagter het programma met haar grondig heeft geëvalueerd, zodat het ook voor mensen met een simpeler choreografie mogelijk wordt om dagelijks mee te blijven doen. Stappen maar!