Columns

Auto-manie

Stel, je ligt lekker te slapen na een dag hard werken, schrik je midden in de nacht opeens wakker van wat onbestemde geluiden in je straat, gevolgd door een harde knal en een roodgele gloed die door de gesloten gordijnen dringt. Je springt uit bed, schuift de gordijnen open en ziet voor je huis of op de oprit je eigen auto in vlammen opgaan… een nachtmerrie toch? Wie maakt dat nou mee? Nou, de kans dat dit jou ook een keer zal overkomen is zeker in Deventer niet denkbeeldig. Want afgelopen week was het weer eens raak. Opnieuw twee geparkeerde auto’s in de stad die binnen enkele dagen waren uitgebrand.
Ik ben de tel al lang kwijtgeraakt, maar het moet de afgelopen paar jaar tientallen keren zijn gebeurd dat eigenaren hun vaak zuurverdiende karretje plots in een allesverzengende vuurgloed hebben zien opgaan. Of daar de volgende ochtend achter kwamen toen ze nietsvermoedend de voordeur uitstapten, op weg naar werk of winkel, want het aansteken gebeurt dus vrijwel altijd ‘s nachts. Ik zeg bewust aansteken, want is er nog een zinnig mens die gelooft in toeval na zoveel incidenten?
De politie drukt zich altijd voorzichtiger uit. ‘Brandstichting valt zeker niet uit te sluiten’, wil men nog wel loslaten. En ook: ‘het is nog te vroeg om te zeggen of er een verband is tussen de verschillende autobranden.’ Daar moeten we het meestal mee doen. Vervolgens wordt het oorverdovend stil. Heel soms wordt er iemand aangehouden, lees je ergens. Dat zou dan goed nieuws kunnen betekenen, maar helaas, de autobranden gaan maar door. Weinig wijken lijken onderhand nog veilig.
Als autobezitter zou ik toch graag onderhand meer info willen. Gaat het om een of meer onverbeterlijke pyromanen? Is er misschien een bende actief? Is er sprake van afrekeningen in het criminele milieu? Heeft de politie de zaak in kaart? Of moet ik ermee leren leven dat ik in Deventer elke ochtend met een licht verhoogde hartslag de gordijnen moet openschuiven?