Stedendriehoek

Perenbomen gered van het vuur

Foto: Bert Theelen

De perenbomenactie van begin deze maand in Deventer en Bathmen ging alle verwachtingen te boven. Waar de organisatoren dachten met wat geluk een paar honderd boompjes uit te delen, werden het er uiteindelijk ruim tweeduizend. Daarom komt er een vervolg.

Liefhebbers konden gratis jonge perenbomen afhalen. Verschillende organisaties hadden hiervoor de handen ineengeslagen: Naober Energie in Bathmen, Deventer Energie, het Duurzaamheidscentrum en de Ulebelt in Deventer, samen met Urgenda en een teler in Terwolde. Het doel: zo veel mogelijk jonge perenbomen redden en op die manier zoveel mogelijk CO2 vastleggen tegen klimaatverandering. Het ging om jonge conférence-perenbomen die vorig jaar door de coronacrisis niet verkocht waren en anders versnipperd of verbrand zouden worden.

Tweeduizend uitgedeelde boompjes is een enorm aantal, maar gezien de enorme vraag hadden dat er zelfs nog veel meer kunnen zijn. De organisatoren hebben daarom besloten om de weggeefactie over enkele weken te herhalen. In Deventer is gekozen voor zaterdag 6 maart. Inschrijving is noodzakelijk via de website www.dcdeventer.nl. In Bathmen beslist Naober Energie binnenkort of ook zij op die datum op herhaling gaat.