Stedendriehoek

Overijsselse politie bekeurt gemiddeld 629 fietsers per maand

Maandelijks bekeurt de politie in Overijssel gemiddeld 629 fietsers voor bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB in het kader van hun jaarlijkse fietsonderzoek. Ook fietsdiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

Het lijkt er op dat de Overijsselse fietser zich niet altijd even netjes gedraagt in het verkeer. Ongeveer 28,9 op de 10.000 inwoners kregen een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners, waarbij Noord-Holland de koploper is (31,4 boetes per 10.000 inwoners).

Voor appen of bellen tijdens het fietsen werden in Overijssel relatief weinig boetes uitgeschreven. Het Overijsselse gemiddelde van 9,2 boetes per 10.000 inwoners is aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde (13,9 boetes per 10.000 inwoners), en valt in het niet bij de Groningse cijfers (25,7 op 10.000).

Fors minder fietsdiefstallen in Overijssel

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent.

De provincie Overijssel kent een bovengemiddelde daling van 44 procent. Per 10.000 Overijsselse inwoners worden er 37,6 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Overijssel op de achtste plek als provincie met de meest gunstige cijfers.

Een volledig overzicht van de cijfers per provincie, is terug te vinden op https://www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html