Stedendriehoek

Operation Cannonshot en de bevrijding van Wilp op unieke wijze herdacht

WILP – In het weekend van 15 en 16 april staat het oude centrum van Wilp geheel in het teken van de bevrijding. Twee re-enactmentgroepen zullen zaterdag én zondag van 11.00 tot 17.00 uur een Canadees/Duits ‘Openluchtmuseum’ verzorgen in en om de Dorpskerk van Wilp. De toegang is vrij.

De kerk wordt hierbij op realistische wijze omgetoverd tot een Canadees hoofdkwartier met alles erop en eraan. Nederlandse re-enactors zullen hierbij zowel de 48th Highlanders of Canada als hun Duitse ‘tegenstanders’ uitbeelden. Er valt van alles te zien, zowel voor jong als oud. Originele historische voertuigen, een veldkeuken, een veldhospitaal, wapens, uniformen en nog veel meer. Een unieke gebeurtenis, want zowel het uitgebeelde Canadese als Duitse regiment waren hier in 1945 ook ter plaatse.

Oók wordt het dagelijkse soldatenleven treffend en realistisch in scènes uitgebeeld. Zo wordt er op authentieke wijze eten gekookt, worden krijgsgevangenen ondervraagd, gewonden  verzorgd en stellingen bemand. De groepen spelen de periode van ná de bevrijding na, dus er zullen geen gevechten worden uitgebeeld.

Zaterdagavond om 20.30 uur zullen op de kerk oude beelden met betrekking tot de bevrijding en onder andere de 48th Highlanders worden geprojecteerd. De re-enactors zullen hierbij op de voorgrond enkele ‘live’ situaties naspelen. Zondagochtend vindt een korte herdenkingsrit over de Wilpse Klei plaats en wordt rond 12.00 uur een korte ceremonie bij de gedenksteen aan de Marsstraat gehouden. Vervolgens rijden de ‘Canadezen’ weer naar de Dorpskerk in Wilp, waarna rond de klok van 13.00 uur de officiële herdenking plaatsvindt, uiteraard met muzikale begeleiding van ‘pipes en drums’. Daarna is er tot 17.00 uur nog volop gelegenheid om in en om de kerk te genieten van al het tentoongestelde. Kortom, genoeg redenen om een kijkje te nemen en in een levendige sfeer een vleugje van de bevrijding van weleer te proeven.

Meer informatie over dit evenement kan men vinden op OperationCannonshot of volg het op Instagram om op de hoogte te blijven (zoek op #wilpremembers). Zie ook: Facebook