Stedendriehoek

Open Monumentendag Deventer druk bezocht

De 36e editie van Open Monumentendag heeft in Deventer zeker 7.500 bezoekers getrokken. Ruim 45 monumenten in de gemeente Deventer openden afgelopen weekend gratis hun deuren voor publiek. Het was dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Deventer Verhaal, de organisator van Open Monumentendag Deventer, kijkt terug op een geslaagd weekend.

Tijdens de ochtendstart van Open Monumentendag leken de weergoden roet in het eten te gooien maar de schoonheid van monumenten en het enthousiasme en passie waarmee eigenaren en beheerders bezoekers verwelkomden, zorgden de gehele dag voor zonneschijn. Op basis van de eerste indrukken vermoedt de organisatie dat ruim 7.500 bezoekers afgelopen weekend de weg naar Deventer en haar omliggende dorpen hebben weten te vinden.

Duurzaamheidsmarkt
Het landelijke thema van Open Monumentendag was duurzaamheid. Verduurzaming van monumenten is hoogstnoodzakelijk, gezien de klimaatcrisis en huidige energieprijzen. De duurzaamheidsmarkt in de Oude Mariakerk trok vrijdag honderden belangstellende monumenteneigenaren.

Volop amusement
Het weekend stond, naast de klassieke openstellingen, bol van diverse activiteiten. Zo kon men bijvoorbeeld de immense piranha van Elen Braga in de Lebuinuskerk bekijken, op straat genieten van voorbijtrekkende koren en vocale ensembles tijdens Korenlint, de Route van Goud-speurtocht afleggen en locatietheater, speciaal voor de hele familie, op diverse plekken in de binnenstad bezoeken.

Het oudste stenen woonhuis van Nederland
Extra bijzonder was de opening door NV Bergkwartier van het oudste stenen woonhuis van Nederland, gevestigd aan de Sandrasteeg 8 in Deventer. Waar het woonhuis, omstreeks 1130 gebouwd, eerder alleen vanaf de buitenkant te zien was, is het sinds afgelopen weekend nu voor iedereen ook vanbinnen te bewonderen.

Nacht van Goud
Op zaterdagavond had Open Monumentendag Deventer, traditiegetrouw, een gouden randje. Op maar liefst tien locaties in de binnenstad waaronder de Rococozaal Szekeres, Museum Geert Groote Huis, Dille & Kamille, de Oude Mosterdfabriek, De Hip Café, De Borstelwinkel en de kelder van Museum De Waag, genoten honderden liefhebbers van exclusieve voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater.

Nieuwe editie
Een foto- en videoverslag van Open Monumentendag Deventer is binnenkort te bekijken op de website www.openmonumentendagdeventer.nl De Open Monumentendagen vallen volgend jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september.