Stedendriehoek

Open dag Deventer Ziekenhuis

DEVENTER – Het Deventer Ziekenhuis houdt zaterdag 18 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Deze dag biedt Sallanders een exclusieve kans nieuwe ontwikkelingen, technieken en behandelruimten van dichtbij te zien en te ervaren.

Deventer Ziekenhuis houdt zaterdag 18 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Deze dag biedt Sallanders een exclusieve kans nieuwe ontwikkelingen, technieken en behandelruimten van dichtbij te zien en te ervaren.

Het thema van de dag is dan ook ‘Zie, doe & beleef het ziekenhuis van binnenuit’. Zo krijgen bezoekers een bijzondere kans om de nieuwe hybride OK te bekijken. Deze ‘operatiekamer van de toekomst’ wordt om 10.00 uur officieel geopend. Levensgrote beeldschermen tonen live haarscherpe 3D-beelden van de kleinste bloedvaten en aders. Dit stelt de chirurg in staat de meest minutieuze ingrepen uit te voeren en daarmee medische grenzen te verleggen. Daarna zijn er de hele dag rondleidingen in het nieuwe complex.
Op de open dag wordt tevens het nieuwe Mohs-centrum van het Deventer Ziekenhuis geopend, een nieuw centrum voor hoogwaardige en patiëntvriendelijke behandeling van huidkanker. Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen en zien hoe de dermatoloog en zijn team met zogenoemde micrografische chirurgie bepaalde types huidkanker in het gezicht volledig kunnen verwijderen. Dit zonder onnodig en gezond weefsel aan te tasten.

Naast deze openingen zijn er tal van rondleidingen door het ziekenhuis. Onderweg kunnen bezoekers testjes doen, vragen stellen en de zorg van binnenuit beleven. Er is zelfs een heuse ‘ziekenhuisreis’ door de kliniek, waarmee bezoekers kunnen ervaren hoe het is om als patiënt in het ziekenhuis te zijn. Er zijn drie kamers. In de eerste kamer zie je hoe de verpleging in zijn werk gaat, welke kleding het personeel draagt en welk eten de Roomservice serveert. De tweede kamer is een crisiskamer. Wat gebeurt er allemaal als er bijvoorbeeld plotseling een bacterie in het ziekenhuis wordt aangetroffen? De derde kamer is de beleefkamer. Hier kan men allerlei testjes doen, zoals het meten van de bloeddruk en het aanleggen van een infuus. Ook vindt een demonstratie van de MedEye plaats, een volautomatische scanner van medicijnen.

Bezoekers kunnen die dag tevens een virtual reality (VR)-bril opzetten. Met VR-technieken bootsen artsen operaties na en wennen patiënten alvast aan de OK waar ze een operatie ondergaan. VR-technieken bieden allerlei mogelijkheden. De demonstraties tijdens de open dag geven de bezoeker een goed beeld van hoe ziekenhuis en zorg er in de nabije toekomst uitziet. Verder kunnen bezoekers een kijkje nemen in het Deventer Ziekenhuis van de toekomst. In het Auditorium wordt namelijk veel aandacht besteed aan ‘eHealth’, een verzamelbegrip voor technologie om de zorg slimmer en patiëntvriendelijker te maken. Denk aan een consult met je arts via een iPad of slimme diagnostiek op afstand.

Voor kinderen is tijdens de open dag een echt kinderziekenhuis ingericht waar ze van alles kunnen zien en beleven. Zo zijn er diverse poppendokters beschikbaar om gewonde of zieke knuffels te behandelen. Het volledige programma is te vinden op de website www.dz.nl/opendag