Stedendriehoek

Op weg naar de stal

DEVENTER – In de Broederenkerk in de binnenstad van Deventer (Broederenstraat 18) is van 15 december 2023 tot en met 7 januari 2024 de jaarlijkse grote kerststal te zien, onder de titel ‘Op weg naar de stal’.

Bezoekers, jong en oud, stappen letterlijk onder de grote stadspoort en maken een tocht door en in het kerstverhaal. Het wordt op een bijzondere en interactieve manier verteld: deurtjes kunnen open, engelen verschijnen, vertellen of maken muziek, lichtjes maken de verschillende diorama’s extra spannend, kaarsen branden. Op weg naar de stal is iedere dag open, en gratis toegankelijk.

Dankzij de vele vrijwilligers van de kerk is er ook dit jaar weer deze bijzondere en omvangrijke kerststal, misschien wel de grootste van Oost-Nederland. In de Noordbeuk van de Broederenkerk (400 m²), is de tocht door en in het kerstverhaal opgesteld. De tocht eindigt bij de monumentale kerststal van de kerk. Onderweg worden onder meer Nazareth en Bethlehem bezocht, de timmerwerkplaats van Jozef of de smid en de pottenbakker uit die tijd. Nieuw dit jaar is het weidse veld van de herders en hun schapen. In het kerstverhaal staat: ‘Opeens stond er een engel bij hen’ (de herders); kinderen kunnen nu zelf deze engel uit het niets naar boven laten komen. Het aloude kerstverhaal krijgt nog meer beleving door de mogelijkheid voor kinderen om zich te verkleden, en dan op de foto te gaan met een kameel.

Voor alle bezoekers is er bovendien plaats in een heuse herberg (Herberg De Ster), met voor de kinderen een kerst-knutseltafel. De kerk is dagelijks geopend van 11.00 tot 16.30 uur, op zondag vanaf 12.00 uur en eerste en tweede kerstdag van 13.30 tot 16.00 uur (Nieuwjaarsdag gesloten). De toegang is vrij. Voor meer informatie: www.kerststaldeventer.nl