Stedendriehoek

Op 4 mei samen stilstaan bij de gevolgen van oorlog

DEVENTER – Deventer maakt zich op voor de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. De herdenking heeft een brede, toegankelijke opzet met onder meer een optreden van zangeres Vera Bon. “Het is bijzonder om met zoveel mensen stil te staan bij het belang van vrijheid en democratie”, stelt voorzitter Hester Scholten. In de aanloop ernaartoe publiceert het 4 meicomité op zijn website verhalen over de littekens die de oorlog bij Deventenaren heeft nagelaten. 

Op de verjaardag van je dochter welbewust meedoen aan dodenherdenking. Deventenaar Bramjan Mulder ziet het als zijn plicht. Zijn beide opa’s vonden de dood tijdens de oorlog. Opa Janse is doodgeschoten vanwege verzetswerk en opa Mulder kwam om door een neergestorte V2 op de Ceintuurbaan. Dit jaar draagt Mulder bij aan herdenken door te vertellen over het bijzondere oorlogsverleden van zijn familie.

Het verhaal van Bramjan Mulder is één van de reacties op een oproep van het 4 meicomité Deventer om interessante verhalen over de gevolgen van oorlog. Uit allerlei inzendingen zijn diverse verhalen geselecteerd die verschijnen op de vernieuwde website www.4meideventer.nl. De familiegeschiedenis van Mulder is ook vastgelegd in een korte film die tijdens de herdenking op het Grote Kerkhof vertoond wordt.

Aan de centrale herdenking in Deventer gaan ook dit jaar om 19.00 uur herdenkingen bij monumenten elders in de stad en dorpen vooraf. In de stad gaan de aanwezigen in een stille tocht rond 19.30 uur naar het Grote Kerkhof, waar de centrale herdenking plaatsheeft. “We staan ditmaal in het bijzonder stil bij de littekens die oorlog bij mensen achterlaat”, aldus Hester Scholten. “Helaas zien we de gevolgen van geweld en haat nog alle dagen om ons heen. Al die ellende laat zowel zichtbare als onzichtbare littekens achter.”

Belang van vrijheid en democratie

De herdenking op het Grote Kerkhof trekt jaarlijks duizenden mensen. Dit jaar is er een optreden van zangeres Vera Bon, The Highland Regiment Pipes, een gelegenheidskoor en – orkest en leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum. “Iedereen is van harte welkom bij de herdenking”, stelt Scholten. “Het is heel bijzonder om met zoveel mensen samen stil te staan bij het belang van vrijheid en democratie. Gelukkig zien we dat er ook elk jaar meer jongeren aanwezig zijn.”

Voor Bramjam Mulder is 4 mei altijd een bijzondere dag. “Mijn beide opa’s zijn omgekomen door oorlogsgeweld, dus herdenken vind ik belangrijk”, vertelt de Deventenaar. Evengoed is zijn dochter uitgerekend op die dag geboren. “Op 4 mei ben ik mij extra bewust van het verlies, maar ook van het nieuwe leven, van onze opdracht om door te gaan en het benutten van nieuwe kansen.”