Stedendriehoek

‘Onverwachte, kleurrijke ontmoetingen’

DEVENTER – Galerie DNA is er in geslaagd drie kunstenaars – Hildert Raaijmakers, Peter Munnik en Marjoleine Maessen – bij elkaar te brengen met ieder een eigen thema en stijl van schilderen. Iedere kunstenaar laat zijn/haar geheel eigen handschrift zien, waardoor het onverwachte kleurrijke ontmoetingen worden.

De ‘boodschappers’ van Hildert Raaijmakers
Een raaf met een te grote bek en klauwen, een struisvogel op korte poten, een zwevende berggeit; het zijn de ‘boodschappers’ van Hildert Raaijmakers en ze lijken op echte, ware dieren, maar wel met een onnatuurlijk trekje. Gemeenschappelijk is dat ze ons aanstaren met een doordringende, vragende of waarschuwende blik. Wat vertellen ze ons?
Hildert legt het als volgt uit: “Het is een plotselinge ontmoeting met een dier, dat dan het woord tot je richt en iets zegt dat je recht in het hart treft. De enige juiste boodschap is wat er voor jou op dát moment toe doet.” De boodschappers van Hildert Raaijmakers komen voort uit een lange traditie, waarin dieren de go-between zijn tussen de natuurlijke en bovennatuurlijke wereld. Welke boodschap zij aan ons presenteren, hangt echter af van ons als beschouwer. Hildert Raaijmakers woont en werkt in Den Haag.

De ‘figuren’ van Peter Munnik
Peter is geen prater, schilderen is de uitlaatklep voor zijn gevoelens. Wat er op het doek komt, is een weergave van hoe hij op dat moment in elkaar zit, waar hij in zijn hoofd mee bezig is. Dat kunnen mensen zijn, situaties, wat er in de wereld gebeurt, geluk, frustratie, verdriet, afscheid, verwondering, boosheid of blijdschap. Kleurgebruik, abstractie en de combinatie van spanning en evenwicht zijn voor hem heel belangrijk. Vaak zijn er figuren te ontdekken, maar wat ze doen vertelt hij niet: de toeschouwer mag dat zelf bepalen. Om dezelfde reden geeft hij de doeken ook geen titels. Hij zegt: “Ik wil de kijker alle ruimte geven voor zijn/haar eigen interpretatie, ze niet een bepaalde richting opsturen.” Andere onderwerpen zijn portretten, modellen en landschap. Peter woont en werkt in Deventer.

De ‘ontdekkingsreis’ van Marjoleine Maessen
Schilderen is voor Marjoleine op weg gaan en ontdekken wat er zich ontvouwt op het doek in kleur en vorm. Vooral in haar abstracte werk komt ze dit tegen. Het proces is vaak spannend en niet te voorspellen. Het schilderen is een ontdekkingsreis naar haarzelf. Ze zegt: “Hoe ver durf ik los te laten wat het gaat worden en laat ik het schilderij mij vertellen wat er ontstaan wil? Een kunstzinnige en persoonlijke ontwikkeling, die elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.” Het schilderen is sinds jaren haar passie: “Het is voor mij een innerlijke noodzaak om mijzelf op die manier te uiten.” Op deze expositie ziet men enkele voorbeelden van haar abstracte werk en ook van portretten. Marjoleine Maessen woont en werkt in Apeldoorn.

Tijdens deze expositie zijn ook de kunstwerken van galeriehouder Anneke Mensink en vaste exposant Noëlla Moen te zien.

Op zaterdag 22 april is Hildert Raaijmakers aanwezig in galerie DNA, op zaterdag 29 april Peter Munnik. De expositie ‘Onverwachte, kleurrijke ontmoetingen’ is te bezichtigen tot en met (koop)zondag 7 mei. Galerie DNA, Golstraat 9 in Deventer, is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur en de eerste koopzondag van de maand. Zie ook de website www.galeriedna.nl