Stedendriehoek

Ontwerp de Sallandse vlag

De vlag kan bijna uit! Immers, het einde van de coronacrisis lijkt in zicht. Maar welke vlag? Wie zoekt op internet kan niet één ‘echte’ Sallandse vlag vinden. Lauk Bouwhuis schreef er al eens over en bij Doorpakken Salland kwamen meerdere aanvragen binnen.

Doorpakken Salland en Salland Marketing bundelen nu hun krachten en schrijven een wedstrijd uit: ontwerp de Sallandse vlag! Iedere Sallander wordt hierbij opgeroepen om mee te doen. Dat kan digitaal, het mag getekend op papier, geschilderd, geknutseld. “Wij willen graag weten welke kleuren onze regio symboliseren, welke vormen en hoe dat past in een vlag. Iedere Sallander heeft daar vast een mening over. Wij willen die graag horen en zien”, vertellen Rik Smienk van Salland Marketing en Barbara Jansen van Doorpakken Salland. Een creatieve oproep dus voor alle inwoners van de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, Rijssen-Holten en Hellendoorn. Vrijdag 23 juli is de sluitingsdatum. Er is een onafhankelijke beoordelingscommissie, van mensen uit verschillende (buurt)dorpen, die de mooiste vlag kiest. “Misschien hangt jouw vlag binnenkort aan vele gevels in Salland.”

Meer dan eeuwige roem

Rik: “De winnaar geniet eeuwige roem. Bovendien mag hij of zij een wens doen die wij gaan realiseren. Het moet wel gelinkt zijn aan Salland, bijvoorbeeld een nachtje slapen in de regio, een heerlijk diner of een dagje weg. Ons budget is maximaal €500,- en we gaan dat organiseren met behulp van ons netwerk. Dezelfde gedachte als de vlag dus: van, voor en door Sallanders.”

Laat je vlag Sallands spreken

Iedereen die een ontwerp indient wordt gevraagd een korte onderbouwing op te schrijven. Welke kleuren moet de vlag volgens jou krijgen en waarom? Welke vormen? Barbara en Rik: “In het Sallandse land zijn we verbonden met tradities, met verhalen en met elkaar. We zijn er trots op dat we gewoon hier heel gewoon vinden. We houden van gezelligheid en losjes. De hoofdrol? Die spelen we op onze eigen beroemde feesten. We wonen tussen de IJssel en de Heuvelrug. Wist je dat Salland rond 1300 voornamelijk uit moeras bestond? Water is nog steeds bepalend in ons landschap. Je slingert hier langs het water nog door de ongerepte natuur naar levendig landgoed, van gemoedelijk dorp naar Hanzestad Deventer. Hartelijk hart van het oosten, land van doeners en streek van tijd voor elkaar. Ontwerp daar maar eens een vlag voor.”

Rechthoekig

“Maak een ontwerp voor een rechthoekige vlag, net zoals de Nederlandse vlag (100 x 150 centimeter) die aan een gevel hangt. Stuur jouw ontwerp plus je naam, e-mailadres en telefoonnummer in via de mail naar info@sallandsevlag.nl of per post naar: Vlaggenwedstrijd, Boeierstraat 10, 8102 HS Raalte. Doe dit voor 23 juli 2021, inclusief een onderbouwing (waarom welke kleuren en vormen etc.). We kijken er naar uit!”

Kijk voor meer informatie op sallandsevlag.nl