Stedendriehoek

Ontmoetingen bij de wilg

Foto: Natascha Libbert

Birthe Leemeijer is een van de deelnemende kunstenaars aan de uitgestelde IJsselbiënnale, die in de zomer van 2021 plaatsvindt. Op verzoek van Stichting IJsselbiënnale ontwikkelde ze voor dit tussenliggende jaar een speciaal project over de troost van het landschap. Terwijl de wereld in razend tempo verandert, stroomt de rivier onverstoorbaar verder en het uitzicht blijft hetzelfde. Of toch niet?

‘Ontmoetingen bij de wilg’ is een groeiend kunstproject dat deze tijd markeert, terugblikt en vooruitkijkt. Het kunstproject heeft als basis een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap en bestaat uit verschillende onderdelen:

Podcasts van de blind date-gesprekken, een tentoonstelling in Kunstenlab, een ontdekkingstocht langs karakteristieke wilgen in de IJsselvallei en de plaatsing van een monument.

Birthe Leemeijer: “Een wilg, een leven lang geknot, heeft een vorm die sterk doet denken aan het menselijk lichaam. Het afsnijden van zijn uitlopers om de zoveel jaar over een lange periode lijkt hem te doen barsten uit zijn voegen. Tientallen jaren van groei en snoei hebben hem een eigen karakter in de vorm van een getekende stam en schors gegeven. Samen met zijn soortgenoten wortelt hij in de IJsselvallei, een landschap dat net als hijzelf is gevormd in een samenspel tussen de mens en zijn omgeving.”

Birthe Leemeijer heeft fotograaf Natascha Libbert uitgenodigd om de wilgen, die als zwijgende derde bij het gesprek aanwezig zijn, vast te leggen en daarbij op zoek te gaan naar hun afzonderlijke karakteristieken. In het Kunstenlab, Havenplein 20 te Deventer, exposeren zij samen tot en met 30 augustus hun groeiende tentoonstelling. Een monumentale foto van een wilg uit de verzameling van Natascha Libbert staat centraal in een verduisterde ruimte, waar ook de gesprekken van de ontmoetingen te beluisteren zijn.

In november wordt het project afgesloten met het planten van een nieuw wilgenbos, als herinnering aan deze tijd, waarin een virus ons leven veranderde.