Onderwijs

Kinderen van de Hovenschool planten hun eigen Voedselbosje

 DEVENTER – De Hovenschool heeft nu ook een Voedselbosje. Leerlingen van groep 6 plantten samen met IVN Natuureducatie het bosje op hun plein. Directrice Marlies de Boer opende het Voedselbosje. Zij is blij met het initiatief en vindt vergroening van de speel-leeromgeving van de kinderen belangrijk.

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar dertig verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de Hovenschool zelf mee aan de slag gaat.

Een bosje om van te eten

IVN-hovenier Corné van Natuurlijke Tuinen had van tevoren met zijn collega het stuk grond voor het Voedselbosje gereed gemaakt. Zo konden de kinderen na een korte uitleg van Sanne Moes van IVN  de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en de dropplant.

Marlies de Boer is enthousiast over het bosje: “Het past helemaal bij wat wij willen. We hebben een groen profiel, we willen de kinderen leren liefde en respect te hebben voor alles wat groeit en bloeit.” Ook de kinderen zijn erg blij met hun Voedselbosje. Zo zei Saar (9 jaar): “Er zijn heel veel planten en we mogen die zelf aanplanten. Dan komen er beestjes eten, en mogen we zelf ook proeven!”

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het Voedselbosje van de Hovenschool in Deventer is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van sponsor Wavin en Dusseldorp Infra. Met het Voedselbosje dragen zij bij aan de biodiversiteit op het schoolplein en een groenere leefomgeving voor de kinderen.