Onderwijs

Deventer Boekenweek gaat van start

Thema dit jaar: Bij ons de Familie

DEVENTER – Van 16 tot en met 24 maart is het weer Boekenweek in Deventer. Tijdens de 89ste Boekenweek hangen boekhandels en culturele instellingen een touwtje uit de brievenbus. Met een veelzijdig programma vol gastvrijheid, goede gesprekken, bijzondere exposities en optredens, leesclubs, podcasts en natuurlijk een hele rits aan talentvolle schrijvers.

Een bijzondere aftrap

Voor de opening van de Boekenweek slaan verschillende organisaties de handen in een. Op 16 maart, in de gloednieuwe werkplaats van kunstenaarsduo Spacecowboys, presenteert Stichting Deventer Boekenweek het programma van dit jaar. Tevens vindt traditioneel de inauguratie van de Boekenweek Burgemeester plaats. Oud-stadsdichter Wibo Kosters hangt huidig Stadstroubadour Jonneke Siebrand de ambtsketen om. Daarnaast worden maar liefst twee nieuwe boeken gepresenteerd. Geraldine Suijkerbuijk draagt voor uit haar kersverse debuutbundel ‘Het leven is geen ponykamp’, uitgegeven door uitgeverij Petrichor. Vervolgens wordt het boek ‘Hanze Art – oude boeken nieuwe kunst’ gepresenteerd. Dit boek is het resultaat van een samenwerking tussen de Atheneumbibliotheek en uitgeverij Petrichor in het Hanzejaar 2023, waarbij vier kunstenaars – Maria Barnas, Rik van Iersel, Domenique Himmelsbach de Vries en Marcel Ruijters – zich lieten inspireren door de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Er is een hapje en een drankje voor iedere bezoeker, Dennis Platvoet leidt de middag in goede banen.

16 maart – vanaf 15.00 uur – Zutphenseweg 6F, Deventer – toegang gratis

Cursiefjes in de Kroeg

Het is een Boekenweekklassieker: Cursiefjes in de Kroeg. De literaire stoelendans waarbij vijf auteurs op kroegentocht gaan langs vijf verschillende locaties in de binnenstad om uit eigen werk voor te dragen. Het publiek kiest haar favoriete kroeg uit, bestelt een drankje en blijft de hele middag zitten, tot alle auteurs de revue zijn gepasseerd. Met dit jaar: Ingmar Heytze, Bregje Hofstede, Jonah Falke, Babeth Fonchie Fotchind en Rebekka de Wit.

17 maart – vanaf 14.00 uur – Burgerweeshuis, Chez Antoinette, DAVO, De 7e Hemel, De Hip – toegang gratis

Boekencast

Van 18 tot en met 22 maart kun je elke dag van 11.00 tot 12.00 uur kijken en luisteren naar De Boekencast. Via de onlinekanalen van de Deventer Boekenweek en BRUT spreken diverse gasten vanuit Boekhandel Praamstra over verschillende literaire thema’s, met in elk geval op het programma: Eigenzinnig, Ischa’s Kinderboekencast en De Boekenclub.

PubQuiz

Niet meer weg te denken tijdens de Boekenweek: De Deventer Boekenquiz! onder leiding van Jeroen Schwartz en Sigrid Schinkel. Er is nog plek voor enkele teams! Let op: vol=vol. Aanmelden kan via info@deventerboekenweek.nl.

19 maart – vanaf  20.00 uur – De Hip – toegang gratis (aanmelden verplicht)

Broodje Aap

Broodje Aap is in dit geval geen verzonnen verhaal, maar gaat van begin tot eind gebeuren. Ja, er vindt een tof festival plaats voor jongeren. Ja, met echt een supervette line-up. Ja, het wordt een bijzondere combi van muziek, poëzie en theater. Ja, dat is in de Boekenweek. Ja, je moet al je vrienden meenemen en Ja, jij moet er bij zijn. Echt waar! Burgerweeshuis verwent je met een ronkende line-up, bestaande uit: Figgie, Don Melody Club, Aarde Aan Daan, Famke en Eigenzinnig. MIMIK brengt je in hogere sferen met een theatershow van Lucky Fonz III: Moederland.

22 maart – vanaf 19.00 uur – tickets: €14,- Burgerweeshuis; €21,- MIMIK

En nog veel meer

Het hele programma, vol lezingen, voorstellingen, muziek en nog veel meer, staat op www.deventerboekenweek.nl