Ondernemend

Sterker worden bij ZilverFitness in Deventer

DEVENTER – ZilverFitness biedt functionele bot- en spierversterkende training aan mensen die overdag een uurtje tijd hebben. Ze trainen in kleine groepen (maximaal 8 personen) onder leiding van een gediplomeerde coach. De trainingen zijn afgestemd op ieders niveau en hebben te maken met alledaagse bewegingen, zoals tillen, hurken en duwen. ZilverFitness trapt op donderdag 3 oktober af met een proefles en een opening van de sportschool, tegelijkertijd, in de trainingslocatie van CrossFit Deventer aan de Tartustraat 2, op bedrijventerrein Kloosterlanden.

Traplopen
Bij het toenemen van de levensjaren worden simpele dingen zoals boodschappen tillen of traplopen steeds zwaarder. Mensen worden minder soepel en sterk. Maar met bot- en spierversterkende oefeningen kunnen ze weer sterker worden.

Spiermassa neemt af
Ben-Anne (52) van ZilverFitness: “Na je dertigste neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld 3 procent per jaar. Tien jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer 25 procent van je totale spiermassa kwijtraakt. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan.” 

Crossfit methode
ZilverFitness is gebaseerd op de CrossFit-gedachte. Daarbij gaat het erom de gezondheid te verbeteren door middel van voldoende bewegen, mét bot- en spierversterkende oefeningen. Ook van belang is een gezond dieet met voldoende eiwitten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, ei, peulvruchten, noten en melkproducten. 

Maatregelen
“Wat dit voor iemand individueel betekent, hangt af van leeftijd, gezondheid en conditie”, vertelt Ben-Anne. “Met ZilverFitness kun je zelf maatregelen nemen om je spiermassa en botdichtheid op peil te houden. Daarmee blijf je met meer gemak de dagelijkse dingen doen en word je uiteindelijk minder snel afhankelijk van anderen.” 

Gezondheidsraad
Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen, naast 150 minuten per week bewegen. Ben-Anne: “Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je je spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden.” 

Stabiele romp
De grootste uitdaging zit in de houdingsspieren. Dit zijn de niet zichtbare diepgelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling, maar juist met losse gewichten en bewegingen met het hele lichaam.” 

Rustig trainen
ZilverFitness is alleen overdag en wordt gegeven aan kleine groepen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt nu tussen de 53 en 79 jaar. Het blijkt dat veel mensen het niet prettig vinden om ’s avonds in een drukke sportschool te staan voor een training, terwijl ze overdag ook tijd hebben. Vandaar dat ZilverFitness ervoor kiest om de deelnemers overdag te begeleiden tijdens hun oefeningen die ertoe bijdragen dat de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen en traplopen, hen makkelijker zal afgaan. 

Proefles
Mensen die enthousiast zijn geworden en willen gaan trainen om zowel fysiek als geestelijk gezonder te worden en sterker en fitter en vitaler te worden, kunnen contact opnemen met ZilverFitness voor een vrijblijvende proefles op donderdag 3 oktober of daarna. Ben-Anne is telefonisch te bereiken op 030-7523548.