Ondernemend

Steeds meer ondernemers weren overlastplegers

De eerste winkel op het Boreelplein kreeg afgelopen vrijdag het keurmerk collectief winkelverbod. Burgemeester Ron König bracht op die dag om 14.00 uur het eerste keurmerk van het Boreelplein aan, op de deuren van de Jumbo.

Het collectief winkelverbod moet hardnekkige overlastgevers, winkeldieven en andere overlastbezorgers in winkels en winkelcentra tegengaan. Overlastgevers kunnen voor langere tijd de toegang worden ontzegd voor alle deelnemende winkels, als zij overlast blijven veroorzaken of een strafbaar feit plegen.

Huisvredebreuk
Deelnemende ondernemers zijn herkenbaar aan een sticker van het collectief winkelverbod bij de winkeldeur. Wanneer iemand met een verbod toch de winkel binnenkomt, dan is er direct sprake van huisvredebreuk. Dat is een strafbaar feit, waarmee de overlastgever een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden riskeert.

Minder overlast
Burgemeester Ron König is blij dat steeds meer Deventer ondernemers meedoen aan dit initiatief: “We zien in de praktijk dat een collectief winkelverbod preventief werkt. Er is minder overlast en winkeldiefstal en het geeft bezoekers van het winkelgebied een veiliger gevoel.”

Inmiddels hebben bijna veertig deelnemende winkels in Deventer de sticker op de deuren geplakt. De gemeente hoopt dat er meer winkeliers en ondernemers volgen.