Ondernemend

Onzichtbare beugels en een stralende lach

Dat wilt u toch ook voor uzelf en uw kroost? En natuurlijk liever geen gedoe. De beloftes vliegen u om de oren tijdens de reclameblokken op televisie en uw kroost wordt onbewust beïnvloed via Tiktok.

Is het echt zo eenvoudig?

Ja en nee. Orthodontisten en TandartsenVoorOrthodontie studeerden jarenlang om Zorgprofessionals te worden die verantwoord tanden en kiezen op hun juiste plek en stand zetten. Zo proberen we voor al onze praktijkbezoekers een resultaat te creëren waarmee u niet alleen stralend kunt lachen, maar waarmee u ook goed kunt kauwen, minder slijtage op uw tanden heeft en waar u een heel leven lang plezier van heeft!

Wachten en smachten.

Dolblij waren deze mondzorgprofessionals met de komst van digitale hulpmiddelen waardoor ze veel beter konden plannen. Immers: u wilt als consument graag weten wat u kunt verwachten. De berekeningen kunnen steeds beter vooraf worden gemaakt, dankzij de toenemende informatie van parameters. Het blijft natuurlijk biologie, die grillig is en voor iedereen anders werkt en op basis is van digitale gemiddelden. Dus monitoren en daarop inspelen bleef een vereiste, maar de behandelingen verlopen meer voorspelbaar en zijn stukken beter dan wat ‘try en error’ in het verleden leek en waarvoor een wekelijkse monitoring en bijstelling noodzakelijk waren.

Behandelingen worden steeds korter. Jarenlang werd er digitaal gepland, maar nog wel met brackets en andere methodes. En je wil natuurlijk wel het resultaat, maar niet het gedoe. Helaas, brackets – die metalen blokjes – moesten heel goed schoon gehouden worden en dat was veel werk. Als er al enthousiast mee begonnen werd stelden de pubers de mondzorgprofessionals regelmatig teleur en maakten ze zich zorgen om de conditie van het tandvlees, onderliggend kaakbot en tandrot bij de brackets. Ook deed het plaatsen van de draad pijn: de boel werd flink op spanning gezet.

En daar was Invisalign

Een uitneembare, transparante beugel die dankzij de technieken van tegenwoordig prachtig passend en comfortabel zit. Deze doe je uit bij het eten, waardoor je niet hoeft op te passen dat de brackets er af vliegen of de metalen draad van zijn plek komt en je weer naar de praktijk moet om je daar van te verlossen. Ook de mondzorgprofessionals maken zich over hun patiënten minder zorgen : geen tandrot, als de brackets er weer af gaan.

Soms krijgen de praktijken van ouders terug dat het ‘tegenvalt, omdat de pubers vergeten, en geen zin meer hebben’. Dat is een fenomeen dat de professional kent: ‘behandelmoe’ noemen ze dat. Helaas is dat ‘eigenwijze pubervolkje’ hetzelfde volkje wat geen zin meer had in het schoonmaken van de bracketbeugel met desastreuze, onherstelbare mondsituaties tot gevolg. Dus kies maar.

Maar eenvoudig: nee, dat niet, het designen en plannen van de behandeling vergt nog steeds veel kennis, vaardigheid en ervaring. Daar is de TandartsVoorOrthodontie nog steeds heel druk mee. Dus zoals voorgesteld in de commercials : inderdaad, neem dat als korreltje zout, maar ‘de echte’ is zeker geschikt voor jong en oud!

Hoe kan dat nu: Het octrooi van Invisalign verliep en het product wordt veelvuldig nagemaakt en anderen gaan er dan met het succes van door. Het product ‘plastic mal’ is op zichzelf niets waard. De ontwerptechnieken zijn een hulpmiddel voor de klinieken, maar er moeten knappe koppen achter blijven zitten om het verantwoord te doen.

Vergoedingen

Ondanks dat de zorgverzekeraars het steeds ingewikkelder maken om mee te financieren is vooral het behandelen op het meest geschikte moment in het leven van de tiener het belangrijkst en niet voor elke puber hetzelfde. Helaas hebben Mondzorgprofessionals, hoe veel kennis en ervaring ook, geen glazen bol, dus dat is soms toch wachten tot het juiste moment daar is en dit kan niet twee jaar ervoor worden voorspeld. Maar dat snapt u natuurlijk ook wel! U wilt natuurlijk wel de beste ontwikkeling van die jonge kaakjes en daarmee het gezicht van uw zoon of dochter.