Ondernemend

Niet alleen passie met Pasen…

Na een lange rit vind je het prettig dat je naast het pand van Het Nederlandsche Inkoopkantoor kunt parkeren. “Je geeft je kenteken door en je parkeerkosten worden door ons betaald”, vertelt Mark Verschoor.

“Je had gebeld en na een prettig informatief gesprek besloten om langs te komen om een postzegelcollectie te laten taxeren. Ook heb je een paar gouden munten meegenomen. In een sfeervol ingericht kantoor nemen we plaats (‘het lijkt hier wel thuis’) en samen bekijken we de ingebrachte spullen. Natuurlijk zit je vol vragen en geduldig worden deze beantwoord. Hoe weet je of iets van goud is? Hoe kun je zien of een gouden vijfje echt is? Koop je ook verzilverd bestek? Zijn mijn postzegels wat waard en hoe wordt de prijs bepaald? Kan ik ook goud om te beleggen kopen? Kopen jullie ook zilveren munten?”

“Eenmaal gesetteld vertel ik ter introductie iets over de lange geschiedenis van ons bedrijf, dat in 1979 het licht zag. ‘Maar wat heeft u ertoe gebracht ons met een bezoek te vereren?’

De redenen daarvoor verschillen, maar we krijgen mond tot mond veel klanten en ook via de lokale edelsmeden, het VVV, de banken en zelfs juweliers. Tja, en dat ‘Gouden Varken’ voor de deur is een herkenbaar symbool.”

“De postzegelcollectie is dusdanig uitgebreid, deze laat u achter ter beoordeling. Maar de munten bekijken we samen even. Helaas zit er een gouden ‘juweliersvijfje’ bij: wel van goud, maar niet zoveel waard als een echte gouden vijfje. Ik leg het verschil uit en laat ter vergelijking een echte munt zien; aan de kleur en het gewicht ziet ook u duidelijk het verschil.”

“We zijn klaar. Over de postzegels hebben we nog contact en de muntenverzameling verkoopt u aan mij. U legitimeert zich en we schrijven een inkoopverklaring; wilt u het geld contant of via de bank? Of u nog een visitekaartje mag meenemen voor uw familie? Uiteraard! En wanneer mogen we u in onze ‘huiskamerwinkel’ ontvangen?”

Het Nederlandsche Inkoopkantoor Deventer is gevestigd aan T.G. Gibsonstraat 17 in Deventer, telefoon 0570-831255 en website http://www.hetinkoopkantoor.nl