Ondernemend

Ledlampen langs de sportvelden beter voor portemonnee en milieu

Er wordt steeds meer gesproken over en ondernomen op het gebied van duurzaamheid, zo ook in de sportwereld. Steeds meer sportaccommodaties schaffen ledverlichting aan in plaats van gasontladers. Dit is milieuvriendelijker, beter voor de portemonnee – doordat het minder energie verbruikt – en het heeft een langere levensduur.

In Nederland zijn er slechts een handvol bedrijven die ledverlichting aanbieden specifiek voor sportaccommodaties. Een daarvan is Sportverlichting.com uit Deventer. Dit bedrijf ging drie jaar geleden van start, nadat eigenaar Martin Bolderman bij zijn eigen tennisvereniging De Boerehofstee in Wilp op zoek was naar een manier om de kosten te drukken. “Ik kwam erachter dat we jaarlijks een absurd hoge energierekening hadden”, legt hij uit. “Ik heb mij verdiept in alternatieven en kwam bij ledverlichting uit. Van de vijf installateurs die ik gebeld had, waren er maar twee die een offerte wilden opstellen. Hierin stonden verder geen specificaties. Ik had geen idee waarvoor ik zou gaan betalen.”

Martin ontdekte een gat in de markt: ledverlichting moest toegankelijker worden voor sportaccommodaties. “In de avonduren heb ik een plan gemaakt en neergelegd bij het bestuur en de leden van de tennisclub. Met een investering in ledverlichting zouden we op langere termijn duizenden euro’s besparen.” Er werd enthousiast op gereageerd en Martin verzorgde alles: van het aanvragen van de BOSA-subsidie tot installatie. Al snel kreeg hij de vraag of hij ook zo’n plan voor andere verenigingen kon maken. Binnen no-time stroomden de opdrachten binnen.

Voordelen

Nederland loopt in Europa voorop met ledverlichting. Een groot voordeel van dit type verlichting is dat het veel langer meegaat. Gasontladers moeten een keer in de vier à vijf jaar vervangen worden en de lichtopbrengst neemt ieder jaar met zo’n tien procent af. Led gaat een stuk langer mee, dit kan oplopen tot dertig jaar. Daarnaast mogen gasontladers niet meer geproduceerd worden in Europa, omdat ze milieuonvriendelijk zijn. Led heeft een hoge CRI-waarde (daglichtbenadering) waardoor er mooi wit licht uitkomt, wat het spelcomfort verbetert. De drie merken die Sportverlichting.com voert (AAA-LUX, Lumosa en Philips) zijn marktleider in Europa en hebben naast de verlichting ook allen een eigen lichtmanagementsysteem ontwikkeld. “Hiermee kun je de ledverlichting dimmen en kun je er bijvoorbeeld een lichtshow mee geven. Dit draagt ook nog eens bij aan de beleving.”

Zevenstappenplan

Sportverlichting.com werkt volgens een uniek zevenstappenplan (van inventarisatie tot helpen bij subsidies en installatie), waarbij het bedrijf een groot deel van de verenigingen in de regio Stedendriehoek al heeft geholpen aan duurzame ledverlichting. “Ik weet nog dat we vorig jaar bij voetbalvereniging csv Apeldoorn ledverlichting hebben geplaatst. Ze hadden een belangrijke wedstrijd tegen eredivisionist Willem II. We waren al bezig met het traject, dat normaal gesproken tien tot twaalf weken kan duren vanwege het productieproces. Nu hadden we vijf dagen om het project te realiseren. Drie uur voor aanvang van de wedstrijd was het klaar. Het was superstressen, maar het eindresultaat was erg mooi. Csv Apeldoorn was aangenaam verrast en de wedstrijd werd onder perfect licht gespeeld.”

Bolderman spreekt in zijn segment over een groeimarkt. “Ik heb de wind mee. Het subsidiepotje voor sportclubs wordt door de overheid vertienvoudigd, dus komt er meer geld vrij voor wat wij doen. Momenteel heeft ons bedrijf al landelijke dekking – we zijn actief in elf provincies – maar we hebben een extra focus op de sportclubs in de regio Stedendriehoek. Ons nieuwe project is van start gegaan bij de Apeldoornse voetbalvereniging AGOVV, waar we de huidige 48 gasontladingslampen à 2200 Watt per stuk terugbrengen naar 16 led-armaturen à 1440 Watt per stuk in het stadion. Dat scheelt maar liefst 78,2% (!) En ja, het is even een behoorlijke uitgave voor een sportclub, maar bijvoorbeeld AGOVV heeft die kosten binnen vijf jaar al volledig terugverdiend. En daarna heeft de club er dus ook financieel alleen maar baat bij…”

T 085-4895865
E info@sportverlichting.com
W www.sportverlichting.com