Ondernemend

‘Een goed afscheid is een geschenk voor het leven’

DEVENTER – De uitvaartzorg is aan het veranderen. Steeds vaker denken mensen op voorhand al na over hun eigen crematie of begrafenis en worden de wensen doorgesproken met de familie. Het afscheid wordt hierdoor steeds persoonlijker en daarbij is het fijn om een onafhankelijke uitvaartbegeleider te hebben die 100 procent betrokken is en de persoonlijke aandacht geeft die deze situatie verdient.

Maroesjcha Branderhorst is al ruim 20 jaar actief in de uitvaartzorg. Zij heeft hierdoor een enorme kennis opgebouwd, wat haar helpt bij haar eigen kleinschalige onderneming: Branderhorst Uitvaartzorg. “Als onafhankelijke uitvaartbegeleider zit ik niet vast aan standaard procedures. Ik kan de klant écht centraal zetten en ik probeer ze te laten nadenken en voelen wat ze wil. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen van een dierbare. Na een uitvaart gaat het leven door en hoewel de dood geen geschenk is, kan het afscheid dat wel zijn. Vandaar ook mijn motto: een goed afscheid is een geschenk voor het leven.”

Maroesjcha ziet zichzelf als een soort katalysator. “Door de juiste vragen te stellen, mee te denken en mij in te leven in de familie, help ik mee om een passende uitvaart te verzorgen.” Ze glimlacht: “Dat is best wel een kunst. Als kleine onderneming ben ik flexibel en heeft de familie één aanspreekpunt. Ik ben dag en nacht bereikbaar en probeer de beste zorg aan iedereen te bieden. Dat wat nodig is sta ik voor: aandacht, kwaliteit en maatwerk.”

Hoe gaat Maroesjcha te werk? “Na een aanvraag voor een gesprek kom ik bij de mensen thuis of spreek ik op een locatie naar keuze af. Ik inventariseer de wensen en kijk wat er mogelijk is. Ik geef vooraf inzicht in de kosten, zodat men geen verrassingen achteraf heeft. Daarnaast werk ik voornamelijk in de gemeente Deventer, de stad waar ik al heel mijn leven woon en mij sterk mee verbonden voel.”

Kinderen
Maroesjcha is op jonge leeftijd haar moeder verloren. “In die tijd werden kinderen helemaal niet bij de dood betrokken en ik kan mij dus weinig herinneren van het afscheid. Dat is voor mij een groot gemis, nog steeds. Vandaar dat ik probeer kinderen er zoveel mogelijk bij te betrekken, al zijn ouders vaak erg beschermend. Ik probeer hen dan ook mijn ervaring mee te geven en af te stemmen wat goed voor het kind is. Als je er de tijd voor neemt, kan het kind een waardevolle bijdrage leveren aan het afscheid en helpt het hen in de rest van hun leven.”

Kijk voor meer informatie op www.branderhorst-uitvaartzorg.nl, mail naar m@branderhorst-uitvaartzorg.nl of bel 06-41170006.