Ondernemend

De Gordijnenman hangt nu ook slingers op: 30-jarig jubileum

Dit jaar bestaat De Gordijnenman 30 jaar. Op 5, 6 en 7 september wordt hier op een feestelijke manier bij stilgestaan. Iedereen is welkom in de winkel aan de Johannes van Vlotenlaan 89 in Deventer voor een hapje en een drankje. Om herinneringen op te halen, het jubileum mee te vieren of gewoon een kijkje te nemen. Het jubileum wordt meteen aangegrepen om de nieuwe openingstijden kenbaar te maken: iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Begonnen als marktkoopman 
Samen met zijn vrouw Carla en collega’s Marcel, Niklas en Renate vormt eigenaar Wilfred Janssen het hechte team van De Gordijnenman. Zijn eerste klanten kennen hem van de markt. “Op mijn 14e begon ik als zaterdaghulp op de markt, ik verkocht toen dekbedden. In 1989 startte ik met mijn eigen eerste markt in Doetinchem. Met een geleende aanhanger vol rollen gordijnstof.” In zijn hoogtijdagen op de markt was hij op zes verschillende markten in de regio te vinden: in Deventer, Colmschate, Zutphen, Apeldoorn, Raalte en Doetinchem.

Van kraam naar winkel
Vijftien jaar geleden startte hij aanvullend zijn eerste winkel in Deventer. “Samen met Marco Aarnink (oprichter Drukwerkdeal.nl, eigenaar Print.com), die ooit weer bij mij op de markt startte, noemen we dit gekscherend een ‘slow pilot’. De pilot loopt nog steeds”, grapt Wilfred. In de winkel vind je trouwens meer dan alleen gordijnen. De Gordijnenman verkoopt bijvoorbeeld ook horren op maat, binnenzonwering, jaloezieën, plisségordijnen en vouw- en rolgordijnen.

Afscheid van de markt
Drie jaar geleden verhuisde hij naar zijn huidige pand aan de Johannes van Vlotenlaan in Deventer. Een ruimte vijf maal zo groot als de eerste winkel. In diezelfde periode nam Wilfred afscheid van de markt. De marktperiode zit erop, maar het prijsniveau en de werkwijze zijn grotendeels hetzelfde gebleven. De nieuwe winkel fungeert als inspiratieruimte, een plek om advies te krijgen en winkel in één. “Mensen zien meteen wat we in huis hebben, kunnen de materialen zien en voelen. Ook nemen ze vaak eigen verf-, behang- of vloerbedekkingstaal mee om een en ander bij elkaar te combineren.” 

Meten, maken, monteren
Carla, Renate en Wilfred staan altijd klaar voor advies, denken graag mee en zorgen voor een passende offerte. Marcel en Niklas zorgen ervoor dat alles op de juiste manier gemonteerd wordt.
Renate legt uit: “Waar wij ons in onderscheiden, is dat we het hele proces op ons nemen: meten, maken én monteren. En wij zijn snel: vaak kun je je gordijnen al binnen twee weken hebben hangen.” 

Iedereen is klant
De Gordijnenman heeft iedereen als klant. Jong, oud, man, vrouw. “Vroeger zag je vaak dat mensen hun gordijnen lieten (ver)maken door hun moeder of oma. Die mogelijkheid hebben nieuwe generaties steeds minder, simpelweg omdat steeds minder mensen hun eigen gordijnen naaien of überhaupt een naaimachine hebben”, aldus Wilfred. “Vrijwel de meeste klanten komen via-via bij mij uit. Ze hebben van een buurman, familielid of collega gehoord dat hun raambekleding bij mij wegkomt en hebben dan ook gezien hoe het eruit ziet.“

Offline versus online
Veel hinder van online webshops ondervindt de ondernemer niet: “Natuurlijk bestellen mensen meer en meer online. Maar er blijft behoefte aan persoonlijk advies. Iemand die meedenkt, goed inmeet en ervoor zorgt dat het hangt zoals het moet hangen.”Ook komt het weleens voor dat klanten online gordijnen besteld hebben, maar toch bij hem uitkomen. “Er is dan iets verkeerd gegaan met opmeten, de kwaliteit valt tegen of de gordijnen worden met een verkeerd ophangsysteem bevestigd.”

Drie dagen open 
“De afgelopen jaren was ik één dag in de week open: op donderdag van 09.00 tot 21.00 uur. Vanwege de grote toeloop op die donderdagen en het niet meer draaien van de markten, kiezen we nu voor meer dagen open”, licht Carla toe. “Het is zonde als mensen voor een dichte deur staan. Vanaf september kan iedereen daarom bij ons terecht op donderdag, vrijdag én zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.” 

De Gordijnenman

Johannes van Vlotenlaan 89
7412 SC Deventer

Telefoon: 06-21811387
www.degordijnenman.nl
info@degordijnenman.nl