Stedendriehoek

Nobelprijswinnaar in Science Café

Op woensdag 12 oktober komt Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hoogleraar in de scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, naar het Science Café Deventer.

In 2016 kreeg hij samen met een Fransman en een Brit de Nobelprijs voor de scheikunde, voor onderzoek naar zogeheten nanomotoren. Dat zijn moleculen niet groter dan miljoensten van een millimeter. Onder invloed van licht of van een chemische stof kun je er schakelaars van maken of kun je ze als een soort autootje of wandelaar laten bewegen. Toepassingen zijn er al in de medische wereld. Over het baanbrekende onderzoek dat hiervoor nodig is en over wat er in de toekomst misschien nog meer mogelijk is, komt Feringa vertellen.

Het Science Café Deventer is zoals altijd in de grote zaal van het Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 9. De zaal gaat open om 19.30 uur, met live muziek van Johanneke ter Stege. Van 20.00 tot 21.00 uur is de lezing, en na een korte pauze is er tot precies 22.00 uur discussie met de zaal onder leiding van Almar Otten. De toegang is gratis.