Stedendriehoek

Nieuws van de gemeente Deventer

Denk mee over de nieuwe inrichting van 5 speelplekken in Borgele

Lekker buiten spelen begint bij een veilige en fijne speelplek. Daarom laat de gemeente elk jaar openbare speelplekken en -toestellen controleren op veiligheid. De plekken die het hardst aan vervanging of aanpassing toe zijn, komen het eerst aan de beurt. Hoe die speelplekken worden aangepast, bespreken we met bewoners.

Borgele

Dit jaar gaat het in Borgele om de speelplekken Brikskamp, Nettelhorst, Voorhorst, de natuurspeelplek Borgele (achter De Schalm) en de sportplek aan de Dreef (zie het kaartje). De speelplekken aan De Kamp en de Wittenstein zijn in 2023 al opgeknapt.

Denk ook mee

Wat wil je doen op een speelplek? Sporten, klimmen, verstoppertje spelen, met water spelen of hutten bouwen? Zijn er genoeg zit- en schaduwplekken? Genoeg bomen en struiken? Waar vangen we regenwater op? Allemaal vragen die we niet alleen in het stadhuis willen beantwoorden, maar waar we graag de hulp van kinderen en volwassenen uit Borgele bij hebben.

Denk mee en ga naar www.deventer.nl/borgele. Je kunt ons tussen 17 maart – 31 maart laten weten wat jouw wensen en ideeën zijn. Op 24 maart is er van 13.00 tot 15.00 uur in wijkcentrum De Schalm (Dreef 1) een inloopmiddag. Ook daar kun je je wensen en ideeën aan ons doorgeven.


 

Denk mee over de toekomst van Deventer

Hoe willen we in de toekomst wonen, werken en ontspannen in de gemeente Deventer? Die vragen staan centraal in de nieuwe omgevingsvisie. De komende tijd gaan we hierover in gesprek met inwoners, ondernemers en partners.

Tot en met 1 april kan iedereen een online vragenlijst invullen om aan te geven wat belangrijk is voor de toekomst van de gemeente Deventer. Vul de vragenlijst in via doemee.deventer.nl/omgevingsvisie of scan de QR-code.

Daarnaast organiseren we tussen 24 maart en 1 april toekomstgesprekken op vijf verschillende plekken in onze gemeente: Schalkhaar, binnenstad, Colmschate, Bathmen en Keizerslanden. Tijdens deze gesprekken horen we graag hoe jij de toekomst van Deventer voor je ziet.

Data en locaties gesprekken:

  • Maandag 24 maart, 20.00 – 22.00 uur, De Lindeboom, in Schalkhaar
  • Woensdag 26 maart, 20.00 – 22.00 uur, Stadhuis, centrum Deventer
  • Donderdag 27 maart, 19.30 – 21.30 uur, Verbindingscentrum de Fontein, in Colmschate
  • Maandag 31 maart, 20.00 – 22.00 uur, Cultuurhuus Braakhekke, in Bathmen
  • Dinsdag 1 april, 19.30 – 21.30 uur, Het Open Hof, in Keizerslanden

De inloop voor de toekomstgesprekken begint een kwartier eerder dan de hierboven genoemde tijden, zodat we op het aangegeven tijdstip direct kunnen starten met de plenaire presentatie.

Inloopuren

Of kom naar een van de inloopuren:

  • 26 maart van 13.00 tot 15.00 uur in ’t Hovenhuus op de Worp
  • 27 maart van 12.00 tot 14.00 uur in het Hof van Salland in Diepenveen.

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan de gesprekken of inloopuren. Graag horen we via omgevingsvisie@deventer.nl of je aanwezig bent.

Wat is de omgevingsvisie?

De omgevingsvisie is een visie op hoofdlijnen voor de héle gemeente. De visie gaat over onze woon- en leefomgeving en hoe mensen hier samenleven, werken, ondernemen en verblijven. Het gaat over vragen zoals: Hoe zorgen we voor voldoende woningen, en houden we tegelijkertijd genoeg groene ruimte om te ontspannen?  Hoe regelen we dat mensen voldoende zorginstellingen, scholen en sportmogelijkheden in de buurt hebben? Waar maken we nieuwe bedrijventerreinen en hoe groot mogen die worden? De omgevingsvisie zorgt voor samenhang tussen al deze verschillende onderwerpen.


 

Eerst een huis, dan verder werken aan herstel

‘Housing First’ betekent: eerst een huis en van daaruit werken aan herstel. Het is een wereldwijd bewezen methode in de aanpak van dakloosheid. IrisZorg, de woningcorporaties en gemeente slaan de handen ineen om in Deventer 10 woningen hiervoor beschikbaar te stellen: 5 in 2025 en 5 in 2026.

Het college van burgemeester en wethouders heeft samenwerkingsafspraken Housing First Regio Midden-IJssel gemaakt met IrisZorg en met de woningcorporaties Rentree, woonbedrijf ieder1 en De Marken. Door Housing First in te zetten wordt landelijk en regionaal beleid uitgevoerd.

Minder druk opvang

Wethouder Ilse Duursma (Beschermd Wonen/Maatschappelijke Opvang): “Niemand hoeft in Deventer op straat te slapen en Housing First is daarin heel belangrijk. Wij doen er alles aan om dakloosheid tegen te gaan en ik ben heel blij dat de woningcorporaties helpen om die 10 woningen voor deze dakloze mensen te vinden. Daarmee wordt de druk op andere opvangplekken minder.”

Normaal leven

Rob Oostdam, manager bij Iriszorg, instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang: “Iedereen heeft de wens om, op zijn of haar eigen manier, een normaal leven op te bouwen met een eigen huis, een daginvulling en sociale contacten. Onze cliënten hebben lange tijd op straat geleefd. Nu krijgen ze een woning en een begeleider die écht naast hen staat. Housing First zorgt ervoor dat ze zich veilig en vertrouwd voelen. Vanuit die rust wordt herstel mogelijk en kunnen ze gaan weer plezier in het leven krijgen.”

Wat is Housing First

Housing First levert een bijdrage aan het oplossen van dakloosheid waarbij de dakloze mens een woning krijgt. De mensen die een woning krijgen gaan huur betalen, mogen geen overlast veroorzaken en accepteren begeleiding. Vanuit een (veilige) woning kan er dan verder gewerkt worden aan herstel, kunnen ze hun leven weer opbouwen en meedoen in de samenleving. Wereldwijd blijft 80% of meer van de dakloze mensen met Housing First stabiel gehuisvest, ook na langere tijd.

Geen gevolgen

Er bestaan al afspraken met de woningcorporaties over het aanbieden van een woning aan mensen die zelfstandig gaan wonen nadat zij langdurig bij een instelling verbleven. Die afspraken gaan over de begeleiding van de bewoner en over hoe vaak per jaar een woning wordt aangeboden door de corporaties. De 5 woningen per jaar voor Housing First vallen onder deze afspraken. De nieuwe samenwerkingsafspraken hebben dus geen gevolgen voor woningzoekenden.


 

Resultaten peiling Wechelerhoek

Stel je voor dat…
…Wechelerhoek een woongebied wordt. Hoe ziet dat er volgens jou uit? Welke soort woningen staan daar? En welke voorzieningen horen daarbij? Wat vind jij belangrijk voor het woongebied.
Deventenaren konden van 18 december 2024 tot en met 12 januari 2025 de online vragenlijst invullen. 798 mensen hebben hieraan meegedaan. De resultaten zijn bekend en vind je terug op www.doemee.deventer.nl/wechelerhoek/terugkoppeling. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het vervolg.


 

Expositie: Hou van wat je hebt 

In het Duurzaamheidscentrum (Grote kerkhof 1 – onder het stadhuis) vindt een expositie plaats over circulariteit. Je vindt er inspiratie over repareren, het tweedehands kopen van kleding en bouwmaterialen en een afvalvrij Deventer. Ontdek leuke kleding in het kledingrek van de Clothing Loop, zie hoe een Bokashi-emmer voor het verwerken van keukenafval werkt en neem een kijkje in de minibieb.

Elke week geopend van woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.