Stedendriehoek

Nieuws van de gemeente Deventer

Denk mee over de nieuwe inrichting van 5 speelplekken in Borgele

Lekker buiten spelen begint bij een veilige en fijne speelplek. Daarom laat de gemeente elk jaar openbare speelplekken en -toestellen controleren op veiligheid. De plekken die het hardst aan vervanging of aanpassing toe zijn, komen het eerst aan de beurt. Hoe die speelplekken worden aangepast, bespreken we met bewoners. Dit jaar worden vijf speelplekken in Borgele opnieuw ingericht en verdwijnen er twee.

Borgele

In Borgele gaat het om de speelplekken Brikskamp, Nettelhorst, Voorhorst, de natuurspeelplek Borgele (achter De Schalm) en de sportplek aan de Dreef (zie het kaartje). De speelplekken aan De Kamp en de Wittenstein zijn in 2023 al opgeknapt.

Alleen of samen met buurt- of schoolkinderen buiten sporten, spelen, bewegen en ontdekken is leuk en goed voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Speelplekken zijn ook gewilde ontmoetingsplekken voor (groot)ouders en wijkbewoners. Om de (klein)kinderen in de gaten te houden, een praatje te maken of gewoon om lekker in de schaduw een boekje te lezen.

Denk ook mee

Wat wil je doen op een speelplek? Sporten, klimmen, verstoppertje spelen, met water spelen of hutten bouwen? Zijn er genoeg zit- en schaduwplekken? Genoeg bomen en struiken? Waar vangen we regenwater op? Allemaal vragen die we niet alleen in het stadhuis willen beantwoorden, maar waar we graag de hulp van kinderen en volwassenen uit Borgele bij hebben.

Denk mee en ga naar www.deventer.nl/borgele. Je kunt ons tussen 17 maart – 31 maart laten weten wat jouw wensen en ideeën zijn. Op 24 maart is er van 13.00 tot 15.00 uur in wijkcentrum De Schalm (Dreef 1) een inloopmiddag. Ook daar kun je je wensen en ideeën aan ons doorgeven.


 

Hou van wat je hebt en deel het via een app groep

Delen is de toekomst. Als je samendoet met spullen zoals een mixer, ladder, campingbedje of auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid.  

Marieke, Mariella en Annemiek wonen in de Zandweerd en hebben samen met nog veel meer vrouwen, een app-groep waarin ze van alles delen, lenen en weggeven. Want tweedehands is ook gewoon helemaal prima.

Benieuwd naar het hele verhaal uit de Zandweerd en dat van anderen. Ga naar duurzaamdeventer.nl/houdenvan en laat je inspireren


 

Kwijtschelding belastingen aanvragen  

Je hebt de aanslag voor gemeentelijke belastingen ontvangen. Kun je de belastingen niet betalen van je inkomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor kwijtschelding. Dat betekent dat je de aanslag (deels) niet hoeft te betalen. De gemeente kijkt naar je inkomen en vaste lasten.

Bereken uw Recht
Kijk of je (mogelijk) recht hebt op kwijtschelding via www.deventer.nl/berekenuwrecht.  Je ziet dan ook meteen of je recht hebt op andere regelingen.

Liever direct een aanvraag doen? Dat kan via www.deventer.nl/kwijtscheldingaanvragen. Je kunt de aanvraag ook doen bij de balie Publiekscontacten van het gemeentehuis. Je krijgt dan hulp bij het invullen van het formulier. Hiervoor kun je een afspraak maken via telefoonnummer 14 0570.

Betalingsregeling
Kom je niet in aanmerking voor kwijtschelding, maar heb je tijdelijk onvoldoende geld? Dan kun je een aanvraag doen voor een betalingsregeling en/of uitstel van betaling.


 

Restauratie beeldbepalende Coberco-schoorsteen van start

De gemeente Deventer laat de schoorsteen van de voormalige Coberco-fabriek restaureren. Ook wordt het verhaal achter de schoorsteen verteld. Niet alleen over de stenen, maar ook over de mensen die werkten in deze fabriek voor het condenseren van melk, de leveranciers van de melk en de geschiedenis van de melkindustrie van Deventer en de dorpen rond Deventer. De restauratie start met een open dag op 19 maart.

Handtekeningen en motie van de raad

Honderden Deventenaren hebben hun handtekeningen gezet voor het behoud van de 55 meter hoge en in gele baksteen opgetrokken schoorsteen. Ook de Deventer erfgoedorganisaties hebben aandacht gevraagd voor het behoud van de schoorsteen. Met de motie ‘Witte rook over de fabrieksschoorsteen’ heeft de Deventer gemeenteraad € 150.000 vrijgemaakt voor restauratie van de schoorsteen.

Uit de provinciale regeling Het verhaal van Overijssel 2.0 krijgt Deventer €100.000 subsidie. De gemeente heeft deze beeldbepalende schoorsteen voor 1 euro gekocht van eigenaar Wieap Beheer.

Restauratie

De schoorsteen moet opnieuw worden gevoegd. Ook zijn werkzaamheden nodig aan de metalen ringen rond de schoorsteen, de ingemetselde traptreden en de afdekking van de bovenkant. Een gespecialiseerd bedrijf voert In 2025 de restauratiewerkzaamheden uit. De restauratie wordt uitgevoerd door Harm Meijer b.v.

Welkom op de open dag 19 maart

De restauratie gaat officieel van start op 19 maart, Harderwijkerstraat 6A. Het programma ziet er als volgt uit:

13.30 – 14.15 uur:         inloop en industriële wandeltochten (15 minuten) met medewerkers van stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) en mogelijkheid bezoek tentoonstelling in Het Goed

14.30 – 14.50 uur:         welkom en toespraak door wethouder Ilse Duursma en gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher

14.50 – 15.00 uur:         overhandiging publicatie De knuffelpijp door SIED

15.00 – 15.30 uur:         starthandeling en wandelen naar tentoonstelling

15.30 – 16.15 uur:         industriële wandeltochten (15 minuten) met medewerkers van SIED en mogelijkheid voor bezoek tentoonstelling

16.30 uur:                     afsluiting

Boek, fietstocht, verhalen vertellen en meer

Het verhaal achter de stenen, de mensen die werkten in de Coberco-fabriek, de melkleveranciers en de geschiedenis van de melkindustrie van Deventer en omgeving zijn door SIED en de verhalenverzamelaars van Deventer Verhaal vastgelegd in het boek De Knuffelpijp en op de website van Deventer Verhalen. Er is een fietstocht ontwikkeld, een wandeltocht en een reizende tentoonstelling samengesteld. Kijk voor meer informatie op www.sied.nl en www.deventerverhalen.nl.

Vlakbij de schoorsteen komt ook een informatiebord over de schoorsteen. SIED, Deventer Verhaal en de gemeentearcheoloog organiseren dit jaar ook een lezing.