Stedendriehoek

Nieuws van de gemeente Deventer

Kan ik mijn huur en energierekening nog wel betalen? Komen mijn kinderen, ouders of andere familieleden nog wel rond?

Herkenbaar?
Vragen en zorgen over geld komen veel voor. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Neem contact op voor gratis advies of lees zelf welk aanbod bij u past.

Persoonlijk gesprek & gratis advies
Geldfit Deventer denkt graag met u mee en geeft gratis advies over geldzaken. Ook helpt Geldfit Deventer u met het invullen van formulieren en aanvragen van regelingen. Kijk op www.geldfitdeventer.nl. Of maak telefonisch een afspraak voor het spreekuur in Bibliotheek Centrum, Keizerslanden (0570-675700) of Verbindingscentrum de Fontein (0570-547300).

Ondersteuningsloket Energie
Heeft u vragen of zorgen over hoge energiekosten? Kijk op de website www.deventer.nl/ondersteuningsloketenergie of bel 14 0570.

Overzicht regelingen en initiatieven
Op de website www.deventer.nl/laaginkomen vindt u een overzicht van aanbod in de gemeente Deventer gericht op (beter) rondkomen. Kijk waar u recht op heeft en/of doe direct een aanvraag.

Voor de regelingen Rechtop!, Stichting Leergeld en Bijzondere Bijstand gelden tijdelijk (tot 1 oktober 2023) verruimde voorwaarden.


Nieuw: Noodfonds energie

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens met een inkomen tot twee maal het minimum* een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog uw energierekening is in vergelijking met uw (gezamenlijk inkomen). Het Noodfonds betaalt het deel van uw maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van uw (gezamenlijk) bruto-inkomen.

Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Doe de noodfonds-check op: https://www.noodfondsenergie.nl/

* Vanaf 1 januari 2023 is het bruto sociaal minimum: 1.490,- (alleenstaande) en  1.897,- (samenwonend).


Vrijwilligers met groot hart ondersteunen een kind of gezin Humanitas Home-Start en Steungezinnen

Vrijwilliger worden bij Humanitas gezinsondersteuning, lijkt u dat wat? Waar voelt u zich lekker bij? Waar kunt u van betekenis zijn? Humanitas Home-Start is op zoek naar vrijwilligers die eenmaal per week een gezin of ouder willen ondersteunen. U staat op voet van gelijkheid en biedt een luisterend oor. Na een eerste kennismaking krijgt u een korte cursus én professionele ondersteuning.

Ook zijn we op zoek naar Steungezinnen. Wilt u een dagdeel per week een kind bij u thuis opvangen? Zodat de ouders en kind even op adem kunnen komen. Verandering van omgeving, een plek waar hij of zij zich welkom voelt en onbevangen positieve aandacht krijgt. Heeft u ruimte in uw hart en in uw huis? Wilt u onderzoeken of het iets is voor u? Neem contact op. We kijken stap voor stap of we tot een match kunnen komen. Het is altijd maatwerk.

Alleenstaanden en stellen met of zonder eigen kinderen en huisdieren, u bent welkom! homestart.deventer@humanitas.nl


Geef uw mening over mogelijke locaties voor laadpalen voor elektrische auto’s

De gemeente Deventer heeft 28 nieuwe plaatsen bepaald waar tot 2025 laadpalen voor elektrische auto’s kunnen komen. Op de website www.deventer.nl/nieuwelaadpalen staat een kaart met alle locaties. Op de kaart kunt u bij elke locatie laten weten wat u van de plek vindt. Als de reacties zijn verwerkt, kunnen er laadpalen geplaatst worden. De gemeente plaatst een laadpaal als er een aanvraag van een bewoner ligt, of als de gemeente vindt dat in een gebied meer laadpalen nodig zijn. Uw mening geven kan tot en met 24 maart 2023. Kijk voor meer informatie op: https://www.deventer.nl/nieuwelaadpalen

Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Doe de noodfonds-check op: https://www.noodfondsenergie.nl/. Hebt u hulp nodig? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0570.


Inloopavond gedupeerden toeslagenaffaire

Heeft u vragen of problemen door de toeslagenaffaire en wilt u in contact komen met anderen om ervaringen te delen? Kom dan naar de inloopavond voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Kristel van het Ouderpanel is ook aanwezig.

Dinsdag 28 februari 2023, 19:30 – 21:30 uur
Huis van de Wijk, Spuipad 1 Deventer. Aanmelden is niet nodig
Vragen?  Als u vragen heeft over deze avond kunt u een mail sturen naar: meldpunt-toeslagen@deventer.nl


Nieuwe Nederlanders!

Onlangs vond de eerste naturalisatie-ceremonie van 2023 plaats in het Stadhuis van Deventer. Dat is een speciale plechtigheid, waarbij nieuwkomers officieel Nederlander worden. De meesten hebben dan een heel inburgeringstraject achter de rug. Om echt Nederlander te worden, dienen zij ten overstaan van burgemeester Ron König de eed (“Zo waarlijk helpe mij God almachtig”) of de gelofte (“Dat beloof ik”) af te leggen.

Voor veel nieuwe Nederlanders is het een belangrijk moment: voortaan mogen zij bijvoorbeeld stemmen bij verkiezingen, maar zij moeten zich ook inzetten om onderdeel te zijn van onze samenleving. Velen nemen familie en vrienden mee om dit feestje samen te vieren. Vorig jaar zijn er zo’n 125 nieuwe Deventenaren bijgekomen.