Stedendriehoek

Nieuws van de gemeente Deventer

Stichting Leergeld laat kinderen meedoen

Foto: © Bart Versteeg

Kan ik mijn huur en energierekening nog wel betalen? Komen mijn kinderen, ouders of andere familieleden nog wel rond? Vragen en zorgen over geld komen veel voor. Blijf er niet alleen mee rondlopen.

We hebben allemaal te maken met hoge gasprijzen en een hoge inflatie. Dat is voor veel mensen een probleem. Zeker ook voor mensen die moeten rondkomen met weinig geld. Stichting Leergeld zorgt ervoor dat kinderen mee kunnen doen In de maatschappij. Meedoen betekent meedoen aan sport, muziek, cultuur en ook aan schoolactiviteiten.Omdat veel mensen moeite hebben met het betalen van die kosten, kunnen vanaf nu gezinnen met een inkomen tot maximaal 130% van het bijstandsniveau ook gebruik maken van Stichting Leergeld. We doen dit voorlopig voor een periode van een jaar. Daarna bekijken we of we de uitbreiding kunnen voortzetten.

Denkt u in aanmerking te komen voor de regeling? Neem dan vooral contact met ons op.

Stichting Leergeld is te bereiken via:

Er zijn meer plekken waar u terecht kunt voor hulp:

Gemeente Deventer
De gemeente heeft verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Neem contact op om te kijken waar u recht op heeft. Ga naar www.deventer.nl/laaginkomen of bel 140570. Heeft u betalingsachterstanden die u zelf niet kunt oplossen? Neem dan zo snel mogelijk contact op voor een afspraak. Wij helpen u graag.

Geldfit Deventer
Bij Geldfit kunt u terecht voor gratis advies over geldzaken. Kijk op www.geldfitdeventer.nl. Of maak telefonisch een afspraak voor het spreekuur in Bibliotheek Keizerslanden (0570-675700) of Verbindingscentrum de Fontein (0570-547300).

Online rekenhulp en tips
Er zijn allerlei landelijke en lokale tegemoetkomingen. Laat geen geld liggen. Kijk op www.nibud.nl/tools/berekenuwrecht-nl waarvoor u in aanmerking komt. Op www.wijzeringeldzaken.nl leest u tips om geldzorgen te voorkomen. Bijvoorbeeld als er iets verandert in uw persoonlijke situatie.


 

De Groene Karavaan trekt door Salland

Van zaterdag 29 oktober tot 12 november trekt er een groene karavaan door Salland.  Twee weken lang kunnen inwoners van Deventer genieten van talrijke groene activiteiten in hun omgeving.

De Groene Karavaan wil natuur dichterbij brengen en meer mensen natuur te laten beleven in hun eigen omgeving. Er zijn veel activiteiten: bomen- en rivierwandelingen, workshops duurzamer leven, workshops over de ringslang, paddenstoelen en het planten van bomen en een afsluitende Ecomarkt. Er zijn activiteiten voor jong en oud en alles is gratis toegankelijk. Kijk eens op groenekaravaanoverijssel.nl. Daar vind je het hele programma.

De karavaan is een initiatief van Natuur voor Elkaar, het provinciale netwerk waarin 25 organisaties en opleidingen het natuurbeleid in Overijssel samen handen en voeten geven.


 

Laatste kans voor huurders: € 50,- cadeau voor energiebesparing

Ben je huurder – particulier of van een van de woningcorporaties – dan kun je gratis voor € 50,- aan energiebesparende materialen bestellen. Dat kan nog tot 1-2-2023. Wees er dus vlug bij, want energie besparen = minder betalen.

Hoe werkt het?
Ga naar www.deventer.nl/50euro, bestel de gratis cadeaubon ter waarde van € 50,- en gebruik ‘m vlug. De cadeaubon kun je gebruiken:

– in een van de webshops op dezelfde website of

– in een van de 3 genoemde doe-het-zelf winkels in Deventer.

Hulp nodig?
Je kun ook langs gaan bij het Duurzaamheidscentrum Deventer in het stadhuis. De vrijwilligers daar helpen je graag met advies en het bestellen van de energie besparende materialen. Ook staan daar standaardpakketten, direct klaar om mee te nemen. Het Duurzaamheidscentrum is geopend op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Neem dan wel deze kaart mee.

Let op
De cadeaubon kun je aanvragen tot 1-1-2023. De bon blijft geldig tot 1-2-2023, daarna is deze niet meer te gebruiken.


 

Week van de Pleegzorg: van 2 tot 9 november

Pleegouder Jeannette Schenk: “Natuurlijk wil ik mijn ervaring delen, want als ik ergens enthousiast van wordt dan is het wel pleegzorg! Nu is het helaas niet zo dat we veel pleegkinderen helpen. We hebben MAAR één pleegkind opgenomen in ons gezin. Zo ervaar ik het ook; MAAR één. Wat zou ik graag meer kinderen helpen. Echter als ik naar mijn leven kijk, valt dat helaas niet in te passen.

Pleegzorg: meer dan alleen opvoeden
Wij zijn een gezin: vader, moeder en drie eigen kinderen; twee zonen van 19 en 15, een dochter van 17 en een heerlijke pleegzoon van 9 jaar. Ik heb ontdekt dat pleegzorg niet alleen het opvoeden van het kind is. Dit werd ons ook al duidelijk gemaakt bij de stapcursus. Bezoeken aan moeder, oma, broertje vragen ook tijd. Ook hebben pleegkinderen eigenlijk altijd wel wat extra bagage. Met als resultaat dat je van hulpverlener naar zorgverlener gaat.

Pleegouder
De andere kant hiervan is dat dit ook weer energie geeft. Moeder die gezellig met haar zoon bij mij aan de keukentafel zit om samen met hem een krans voor de vogeltjes te maken. Of gezellig met ‘de dames’ om tafel om de volgende doelen voor onze pleegzoon te stellen. ‘De dames’ zijn voor mij de pleegzorgwerker, voogd, juffen, maatschappelijk werker en de begeleider van de B.S.O.

Trots & genieten
Mijn hart zegt dat ik graag meer pleegkinderen zou willen helpen. Want wat was ik laatst trots toen hij zijn angst overwon en deelnam aan wedstrijd zwemmen. Je zag zijn zelfvertrouwen groeien. En wat lekker als je hem hoort neuriën wanneer hij weer een of andere technisch ding in elkaar bouwt op zijn kamertje: zijn eigen plek, die hij alweer 7 jaar heeft in ons gezin. Hij hoort bij ons!

Informatieavond
Ook interesse om pleegouder te worden? Kom naar de informatieavond op donderdag 17 november. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het regiokantoor van Pactum aan de Hunneperkade 84 te Deventer. Aanmelden kan via de website: www.pactum.org/wordpleegouder.

In de week van de pleegzorg krijgen alle pleegouders woonachting in de gemeente Deventer een (kleine) attentie bezorgd.


Help je mee op het Landje van Niets in de Vijfhoek?

Wil je ook iets doen voor natuur en klimaat? En samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag om bij te dragen aan jouw groene omgeving? Dat kan! Buurtinitiatief Landje van Niets zoekt vrijwilligers die zaterdagochtend 5 november mee willen helpen met diverse klussen. Het Landje van Niets is inmiddels in 3 jaar tijd uitgegroeid tot een ecologische verbindingszone tussen de Vijfhoek en het buitengebied van Deventer. Het Landje van Niets is in 2019 aangelegd en inmiddels al een kleine oase vol biodiversiteit.

Deze biodiversiteit willen we graag behouden en daarom zoeken we vrijwilligers die ons willen helpen op de Nationale Natuurwerkdag. Klussen die op het programma staan, zijn o.a. het uitsteken van opkomende wilgjes, kleine eikjes en Japanse duizendknoop, knotten van de wilg en maaien van brandnetels. We starten om 10.00 uur en eindigen de ochtend om 12.30 uur met koffie en wat lekkers. Lijkt het je leuk om te helpen? Meld je dan aan via www.natuurwerkdag.nl of scan de QR-code.


Vrijwilligersprijzen: nomineer mee

Welke vrijwilliger gun jij een bos bloemen?
De vele vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties maken het leven in Deventer en omgeving een stuk mooier. Dat verdient waardering! Deventer Doet en de Gemeente Deventer reiken eind dit jaar de gemeentelijke vrijwilligersprijzen uit. En jij mag meebepalen wie in aanmerking komt voor deze vrijwilligersprijzen.

Welke vrijwilliger verdient volgens jou een bos bloemen?
Op dinsdag 7 december geeft Deventer Doet iedereen de gelegenheid om iemand die vrijwillig geholpen heeft te bedanken met een boeket bloemen. Die dag worden 500 boeketten bij vrijwilligers aan huis uitgedeeld. Wie wil jij bedanken met een bos bloemen? Je buurman die altijd voor iedereen klaar staat? Die ene vrijwilligster die iedere week wandelt met ouderen? Je kent er vast wel één! Geef hem of haar op via het formulier op www.deventerdoet.nl/waardering en  Deventer Doet zorgt voor de rest.

Welke vrijwilligersorganisatie verdient de vrijwilligersprijs?
Naast de waardering voor de vrijwilligers is er ook de waarderingsprijs voor vrijwilligersorganisaties. Welke vrijwilligersorganisatie verdient deze waarderingsprijs van 500 euro? Nomineer deze organisatie via het formulier op www.deventerdoet.nl/waardering. Naast digitaal nomineren zijn er ook op meerdere plekken in de stad (zoals in het stadhuis, bibliotheek, supermarkten, buurthuizen e.d.) ansichtkaarten en een bijbehorende inleverbox waar de ansichtkaarten meteen ingeleverd kunnen worden. Meer informatie over alle acties én het nomineren vind je op:
www.deventerdoet.nl/waardering