Stedendriehoek

Nieuws uit gemeente Deventer

Gunstige lening op maat voor vervangen asbestdaken

Asbest op daken veroudert en verweert. Dat kan risico’s opleveren voor de gezondheid en het milieu. Ook wordt het steeds moeilijker om een huis met een asbestdak te verzekeren.

Wil je als huiseigenaar af van het asbestdak van je woning of schuur, maar heb je niet genoeg inkomsten of spaargeld om dat zelf te betalen? Bij de gemeente kun je vanaf nu een lening afsluiten voor het laten verwijderen en vernieuwen (saneren) van je asbestdak of gevel. Wil je gelijk energie besparen en/of opwekken? Ook voor dakisolatie, zonnepanelen of de aanleg van een groen dak kun je dan tegen gunstige voorwaarden geld lenen.

Gunstige voorwaarden
Bij de aanvraag voor een zogenaamde Maatwerklening wordt gekeken naar je financiële situatie en of je niet een andere lening kunt krijgen. De rente staat vast op 1%. De eerste 3 jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt op vaste momenten bekeken of en hoeveel rente en/of aflossing je kunt betalen. De hele lening moet binnen 30 jaar zijn afgelost.

Verzilveren overwaarde
Voor mensen van 58 jaar of ouder die overwaarde in hun woning hebben die ze nu niet kunnen verzilveren, is een zogenaamde Verzilverlening beschikbaar. Deze kun je pas aflossen na verkoop van de woning of na het overlijden van de langstlevende. Zij kunnen ervoor kiezen de rente te betalen (momenteel1,7 %) of de totale rente pas te betalen bij de aflossing aan het einde van de looptijd. De maandlasten blijven dan gelijk.

De provincie Overijssel financiert de leningen en de rijksoverheid draagt het risico dat een lening niet helemaal kan worden terugbetaald.
Een lening aanvragen kan via www.deventer.nl/lening-asbestsanering


Meer Deventenaren recht op vergoeding voor maaltijden

Veel mensen die moeite hebben om zelf een maaltijd klaar te maken, maken gebruik van kant-en-klaarmaaltijden. Wist u dat u voor deze maaltijden bijzondere bijstand kunt aanvragen?

U heeft recht op bijzondere bijstand als u de kosten voor kant-en-klaarmaaltijden niet kunt betalen van uw normale inkomen of vermogen en als de kosten nergens anders vergoed worden. Ook voor andere noodzakelijke kosten, zoals een gehoorapparaat, kunt u een aanvraag doen. De voorwaarden van de bijzondere bijstand zijn tijdelijk ruimer. Dat betekent dat meer mensen een vergoeding kunnen krijgen. Wilt u meer informatie of direct een aanvraag doen? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0570.


Hulp bij aanvraag Noodfonds energie

Hebt u moeite met het aanvragen van een bijdrage uit het Noodfonds energie? Wij helpen u daar graag mee. Neem dan contact op met de gemeente via ons telefoonnummer 14 0570.

Het Ondersteuningsloket Energie is iedere dinsdag- en donderdagmorgen geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Om te voorkomen dat u moet wachten, kunt u telefonisch een afspraak maken. Het telefoonnummer is 14 0570.

U mag ook zonder afspraak binnenlopen. Het adres is Grote Kerkhof 1 Deventer. Het is handig als u gegevens over uw inkomen en energiekosten vast meeneemt, zodat de gemeente gelijk aan de slag kan met uw aanvraag.

Of kom naar het Geldfit spreekuur.
• Geldfit in Bibliotheek Deventer Centrum: elke maandag van 14.00 – 17.00 uur

• Geldfit in Bibliotheek Keizerslanden: elke woensdag van 09.00 – 13.00 uur

• Geldfit in verbindingscentrum De Fontein: elke donderdag 09.00 – 12.00 uur


Vraag op tijd hulp bij geldzorgen

Kan ik mijn huur en energierekening nog wel betalen? Komen mijn kinderen, ouders of andere familieleden nog wel rond? Vragen en zorgen over geld komen veel voor. Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op voor gratis advies of lees zelf welk aanbod bij u past.

Persoonlijk gesprek & gratis advies
Geldfit Deventer denkt graag met u mee en geeft gratis advies over geldzaken. Ook helpt Geldfit Deventer u met het invullen van formulieren en aanvragen van regelingen. Kijk op www.geldfitdeventer.nl. Of maak telefonisch een afspraak voor het spreekuur in Bibliotheek Centrum, Keizerslanden (0570-675700) of Verbindingscentrum de Fontein (0570-547300).

Ondersteuningsloket Energie
Heeft u vragen of zorgen over hoge energiekosten? Kijk op www.deventer.nl/ondersteuningsloketenergie of bel 14 0570.

Hulp bij rondkomen
Bezoek de website van de gemeente Deventer voor het aanbod van regelingen om (beter) rond te komen. Ook met een hoger inkomen kunt u nu gebruik maken van de regelingen Rechtop!, Stichting Leergeld en bijzondere bijstand. Kijk waar u recht op heeft of doe direct een aanvraag: www.deventer.nl/geldeninkomen