Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Samenwerken aan een sterke natuur in Deventer

De Klimaatraad adviseert de gemeente zo snel mogelijk een biodiversiteitsplan op te stellen als overkoepelende aanpak voor meer groen in de stad. Dat plan ligt er nu met een ambitie groter dan alleen ‘meer groen in de stad’: het behouden en versterken van de biodiversiteit in gemeente Deventer.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Biodiversiteitsplan 2025 – 2035 Samen groeien met de natuur opgesteld. Daarmee voert het college een letterlijk advies van de Deventer Klimaatraad uit en een motie van de gemeenteraad om een beleidskader biodiversiteit op te stellen. De gemeenteraad is gevraagd dit plan vast te stellen.

Sterke natuur

Het Biodiversiteitsplan moet leiden tot een sterke natuur in Deventer. Dat betekent meer groen en water in de stad en dorpen, zodat planten en dieren er beter kunnen leven. Hetzelfde geldt ook voor het platteland zodat de natuur daar ook sterker wordt. En het plan heeft als derde doel om mensen meer bewust te maken van de waarde van de natuur en hen te betrekken bij het beschermen ervan.

Liefde voor natuur

Met nog zes andere adviezen die terugkomen in het biodiversiteitsplan, laat de Deventer Klimaatraad zien hoeveel liefde voor de natuur er in Deventer is. Wethouder Jaimi van Essen (Duurzaamheid en Milieu): “Met zoveel adviezen over groen, natuur en biodiversiteit geeft de Klimaatraad aan dit thema belangrijk te vinden voor Deventer. Ook de gemeenteraad heeft al laten zien hoe belangrijk zij het vindt dat de karakteristieke natuur van Deventer behouden blijft. Met moties en amendementen als ‘Berm in bloei’, ‘Red de egel’ en ‘Meer bloeiende slootkanten’ wordt het belang van ecologie en biodiversiteit benadrukt. Deze zijn verwerkt in dit plan.” De Adviesraad Natuur en Milieu was positief over het biodiversiteitsplan en gaf aanvullende adviezen die ook allemaal zijn meegenomen.

Aan de slag, de natuur rekent op ons

“De doelen zijn in het plan al vertaald naar concrete acties en dat is nodig, want de natuur rekent op ons,” aldus van Essen. Een kleine greep: In de groene buitenruimte worden zoveel mogelijk streekeigen soorten bomen, planten en struiken geplant. Bermen worden minder vaak gemaaid en waar mogelijk worden gazons omgevormd tot bloemrijk grasland. Waar de kans zich aandient worden extra bomen geplant en bij het vervangen van bomen wordt zo veel mogelijk gekozen voor streekeigen soorten. Bij oevers mag de natuur meer zijn gang gaan, zodat het een fijnere plek wordt voor allerlei insecten en watervogels. Duurzaam gebruik van landbouwgronden en bescherming en herstel van landschapselementen, zoals struweelheggen, knotwilgen, poelen en houtsingels wordt gestimuleerd. Daarnaast is de inkoop van biologisch plantmateriaal zoals bomen en bosplantsoen een belangrijke maatregel en beter voor het milieu.


 

Doe wat aan je tuin, man! Maak een paradijs voor vlinders, vogels en bijen
Geniet van een tuin vol planten en bloemen die zorgen voor een levendige, zoemende en fladderende tuin. Ze zijn de voedselbron voor insecten. Die zijn zelf weer voedsel voor veel andere dieren en zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze groente- en fruitgewassen. Denk ook aan het ophangen van nestkastjes of een insectenhotel waar de dieren kunnen schuilen, rusten of broeden.

Tegels eruit, groen erin. Niet alleen goed voor de dieren, maar ook goed voor je eigen gezondheid.  Op duurzaamdeventer.nl/tuin-man vind je het verhaal van Harry en Lesley en andere Deventenaren. Zelf aan de slag? Maak dan gebruik van de subsidies die je kunt krijgen om van jouw tuin een groen oase te maken.


 

Nu ook in Centrumgarage scootmobiel te leen 

In de Centrumgarage aan de Sijzenbaan in Deventer is sinds kort een scootmobiel te leen. De scootmobiel is onderdeel van de ‘mobiliteitspool’ van de gemeente Deventer. Er waren al uitleenpunten in Borgele en Keizerslanden, en daar komt de Centrumgarage nu bij.

Af en toe nodig
De mobiliteitspool biedt inwoners van Deventer met een langdurige beperking de mogelijkheid om een scootmobiel of driewielfiets te lenen. Veel mensen hebben maar af en toe een scootmobiel of driewielfiets nodig. En niet iedereen heeft voldoende ruimte om een vervoersmiddel te stallen.

‘De uitleenpunten bij Bloemendal en Ludgerus lopen goed, en daarom voegen we nu ook een uilteenpunt in de binnenstad toe’, aldus wethouder Lars Wijnhoud (WMO). ‘Het maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om de binnenstad te bezoeken. Zo blijven ze langer actief in de samenleving’.

‘Met de scootmobiel zetten we weer een volgende stap in onze transformatie naar een mobiliteitshub’, aldus Thierry van Voorst tot Voorst, directeur van de Centrumgarage. ‘Mensen kunnen bij ons ook al terecht voor bijvoorbeeld een deelauto, leenrollator en een leenbuggy. Zo maken we het bezoek aan de binnenstad steeds makkelijker.’

Rijvaardigheidstest
De scootmobiel is tijdens de reguliere openingstijden van de Centrumgarage gratis te leen voor mensen die lid zijn van de mobiliteitspool. Daarvoor kunnen mensen zich aanmelden bij Team Toegang WMO. Ze krijgen dan een rijvaardigheidstest en als ze daarvoor slagen, krijgen ze een persoonlijke tag waarmee ze de scootmobiel kunnen reserveren.

Samenwerking
De scootmobiel in de Centrumgarage is een samenwerking tussen de Centrumgarage, Konnected, Welzorg Share2Go, en de gemeente Deventer.

Meer informatie:
https://www.deventer.nl/wmo/scootmobiel-of-driewielfiets-lenen


 

Ga mee op proefreis met het openbaar vervoer in Deventer

Heeft u plannen voor een dagje uit, maar is het reizen met het openbaar vervoer voor u niet (meer) vanzelfsprekend? Bent u onzeker omdat u lang niet meer met de bus of trein heeft gereisd en wilt u weer ervaring opdoen? De proefreis is een prettige manier om het reizen met het openbaar vervoer te oefenen, samen met een ervaren OV-ambassadeur.

Inge (67 jaar): “Samen met een OV-ambassadeur heb ik de reisplanner-app en OVpay op m’n telefoon gezet en ermee geoefend. Nu reis ik regelmatig en duurzaam met het OV naar de stad.”

De OV-ambassadeur kiest een traject waarbij u met zowel de trein als met de bus reist.

U krijgt tijdens de reis uitgebreid uitleg in de praktijk en er is voldoende tijd om vragen te stellen. De proefreis geeft vertrouwen om daarna zelfstandig te kunnen reizen. De volgende OV-proefreis wordt gehouden op:

  • Wanneer: woensdagochtend 11 juni 2025
  • Waar: Deventer
  • Startplaats en -tijd: na aanmelding ontvangt u de exacte opstapplaats en aanvangstijd
  • Meenemen: OV-chipkaart en/of bankpas waarmee u contactloos kunt betalen

Aanmelden

Deelname is gratis, de reiskosten zijn voor eigen rekening. U kunt zich aanmelden voor de proefreis via ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl, door te bellen naar 038 – 45 40 130 en via de website www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

OV-inloopspreekuur

Zit u nu al met vragen, dan zitten de OV-ambassadeurs voor u klaar tijdens het OV-inloopspreekuur. Loop vrijblijvend binnen. De OV-ambassadeurs nemen rustig de tijd om uw vragen te beantwoorden.

  • Wanneer: donderdag 5 juni 2025
  • Tijd: 14.00 – 15.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Keizerslanden, Graaf Florisstraat 3, Deventer

 

Perspectiefnota: investeren in brede welvaart voor alle Deventenaren

De verwachte ontwikkelingen en vooruitzichten van de gemeente Deventer voor de komende tien jaar staan beschreven in de Perspectiefnota. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Perspectiefnota deze week aan de gemeenteraad gestuurd. De gemeente blijft de komende jaren investeren: in woningbouw, in scholen in de wijken en dorpen, in klimaatmaatregelen en energieoplossingen, in een inclusieve samenleving en in straten, wegen en pleinen.

‘Ondanks onzekere tijden is het ons gelukt om een financieel sluitend perspectief voor te leggen aan de raad’, aldus wethouder Marcel Elferink (Financiën). ‘De opgaves waar we de komende jaren voor staan, zijn groot. Dankzij het behoedzame financiële beleid van de afgelopen jaren en het aangekondigde positieve effect van de voorjaarsnota van het Rijk, kunnen we nu de stappen zetten die nodig zijn. Maar hiermee is de rek er wel uit.’

Voor de komende vier jaar stelt het college voor om bovenop de reguliere begroting extra geld uit te trekken voor onder meer:

  • fijne, goed onderhouden en veilige woon-, werk- en leefomgeving
  • aanpassen aan gevolgen klimaatverandering
  • duurzame, betrouwbare, betaalbare en beschikbare energie
  • efficiënte en effectieve jeugdzorg
  • hulp aan kwetsbare inwoners
  • preventie en inzet op algemene wijkvoorzieningen
  • brede (economische) welvaart voor alle Deventenaren

Klimaatraad
In 2024 heeft het eerste Burgerberaad van Deventer, de Klimaatraad, een aantal adviezen uitgebracht aan de gemeente. In de Perspectiefnota maakt het college extra geld vrij voor klimaatadaptatie door bedrijven en een klimaatbestendige leefomgeving, en voor een impuls aan vergroening en biodiversiteit. Voor veel van de andere adviezen is al in de reguliere begroting geld beschikbaar gesteld.

Vooruitblik naar ambities langere termijn
De perspectiefnota brengt ook de ambities voor de langere termijn in beeld, die samenhangen met de groei van Deventer. Op de ‘Strategische Investeringsagenda’ staan onder meer de gebiedsontwikkelingen Centrum&Schil en Keizerslanden, twee nieuwe scholen en de Poort van Deventer. Hiervoor is nu nog niet voldoende geld beschikbaar.

Vervolg
De gemeenteraad bespreekt de Perspectiefnota in juni. Tijdens de vergadering van 2 juli besluit de raad erover. Op basis van de Perspectiefnota werkt de gemeente vervolgens de Begroting 2026-2029 uit, waar de raad in het najaar over besluit.


 

Vernieuwde speelplek Westerhuispad feestelijk geopend

De kinderen van basisschool Kolmenschate hebben woensdagmiddag 28 mei de vernieuwde speelplek aan het Westershuispad in Colmschate-Zuid feestelijk geopend. Op de speelplek zijn onder meer nieuwe speeltoestellen gekomen, een fietscrossbaan, een kabelbaan, een beweegroute, praatpalen en een wandelpad.

Wethouder Marcel Elferink (Leefomgeving) deed de officiële opening: ‘Het is een echte SamenSpeelplek geworden. Dat betekent dat ook kinderen met een rolstoel en mensen met een scootmobiel of een rollator hier goed kunnen komen, en dat ook kinderen met een beperking hier kunnen spelen.’

Spelen, bewegen en ontmoeten
Dat is een belangrijk element uit het beleidsplan “Spelen, bewegen en ontmoeten‘’ van de gemeente Deventer: speelruimte is bedoeld voor iedereen (jong en oud), voor ontmoeting, voor stimuleren van beweging en ontdekken van natuur. Het speelbeleidsplan beschrijft de uitgangspunten voor de aanleg en herinrichting van speel- en beweegplekken in de gemeente Deventer.

Meedenken over inrichting speelplek
Belangrijk in het speelbeleidsplan is ook dat gebruikers kunnen meedenken over de inrichting van de speelplekken. Voor de speelplek aan het Westerhuispad konden kinderen en buurtbewoners in september 2024 een online vragenlijst invullen. Daarnaast was er ook een inloopbijeenkomst. Mede op basis van de wensen en ideeën gingen de ontwerpers aan de slag.

‘De online vragenlijst hebben we voor het eerst gebruikt bij het Westerhuispad’, aldus wethouder Elferink. ‘Er hebben veel mensen meegedaan en zo’n online vragenlijst gaan we daarom ook bij andere speelplekken gebruiken.’

Klimaat
Ook aanpassing aan het veranderende klimaat en meer groen was een belangrijke opdracht bij het ontwerp. Er komen dit najaar extra bomen en beplanting, en het regenwater van het dak van de school gaat niet meer naar het riool, maar gewoon de bodem in.

Meer informatie over speelplekken in Deventer: https://www.deventer.nl/sporten-en-spelen/speelplekken

Meer informatie over speelplek Westerhuispad: https://www.deventer.nl/sporten-en-spelen/aan-de-slag-met-speelplekken/speelplek-westerhuispad