Stedendriehoek
Hou van wat je hebt: een huis vol verhalen
Soms zijn spullen bijzonder omdat er slechts enkele van zijn. Soms is iets echt alleen voor jou bijzonder. Ooit gekocht voor een klein prijsje, maar voor jou nu van onschatbare waarde. Dat ene ding waar je niet zonder mee kunt. Repareren, poetsen en zorgen dat het blijft zoals het is.
In het huis van Yolande in het Havenkwartier staat een bijzondere stoel: ooit de tuinstoel van haar oma. Sindsdien heeft deze stoel een avontuurlijk leven geleid. Er zitten zoveel gevoelens en herinneringen aan vast.
Benieuwd naar het hele verhaal van Yolande en dat van anderen? Ga naar www.duurzaamdeventer.nl/houdenvan en laat je inspireren hoe ook jij anders met je spullen kunt omgaan.
Nieuwe klimaatburgemeester geïnstalleerd
Op donderdag 6 februari heeft wethouder klimaat Jaimi van Essen de nieuwe klimaatburgemeester van Deventer geïnstalleerd.
De nieuwe klimaatburgemeester is Gijsbert Raadgever. Vier Kinderklimaatburgemeesters uit de Zandweerd (een initiatief uit de Zandweerd) gaan dit jaar door met hun kinderklimaatburgemeesterschap: Pleun, Fabian, Lou en Floyd.
Ook werden de klimaatburgemeesters Janneke Jolij en Tessa Hoogeland en de 12 kinderklimaatburgemeesters uit de Zandweerd bedankt voor wat zij het afgelopen jaar gedaan hebben.
Inspiratiebron
Klimaatburgemeesters zijn inwoners uit Deventer die een inspiratiebron zijn voor de buurt, de vereniging, collega’s, et cetera. Zij zetten zich in voor een beter klimaat, door zelf het goede voorbeeld te geven en anderen bewust te maken op welke wijze zij dit ook kunnen doen.
Pilot: duurzame lantaarnpaal met laadpunt voor elektrische auto’s
De gemeente Deventer wil een pilot starten met duurzame lantaarnpalen die niet alleen energie besparen, maar ook twee laadpunten bevatten. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om in te stemmen met de pilot en met onderzoek naar de versnelde inzet van deze duurzame lantaarnpalen.
Energieverbruik verminderen
Van de 24.000 lantaarns in de gemeente is nu een kwart voorzien van LED-verlichting. Wethouder Jaimi van Essen (duurzaamheid): ‘De versnelde overstap naar duurzame lantaarnpalen is nodig om het energieverbruik voor 2030 met 55% te verminderen, zoals we hebben afgesproken in het Klimaatakkoord.’
Verrommeling tegengaan
‘Met de groei van het aantal elektrische auto’s hebben we steeds meer laadpunten nodig’, aldus wethouder Marcel Elferink (mobiliteit, leefomgeving). ‘Door deze in de lantaarnpalen te integreren, hoeven we niet overal losse laadpunten neer te zetten. Dat bespaart ruimte en gaat verrommeling tegen. We creëren hiermee ook meer geschikte locaties voor laadvoorzieningen.’
Luchtkwaliteit meten
Naast laadpalen kunnen de duurzame lantaarnpalen ook meetapparatuur voor onder meer luchtkwaliteit en geluid bevatten. Ook kunnen ze gecombineerd worden met 5G-antennes. Gemeenten zijn verplicht om plekken voor deze antennes aan te bieden aan telecomproviders.
Versnelde vervanging en pilot
Burgemeester en wethouders stellen voor om een pilot te starten met 36 tot 52 laadpunten (twee per lantaarnpaal) in de buurten Steenbrugge en de Vijfhoek en in Diepenveen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel naar verwachting dit voorjaar. Inwoners van de betrokken straten worden tijdig geïnformeerd over de pilot en de geplande werkzaamheden.