Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Deventer zet drone in voor controles

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten bij controles in het buitengebied en bij de technische inspectie van slecht bereikbare gebouwen en onoverzichtelijke complexen. Met een drone kan sneller en efficiënter toezicht worden gehouden op erfinrichtingsplannen maar ook op bijvoorbeeld gevels en daken.

Drones zijn in staat om foto’s te maken vanuit de lucht. Daarmee kunnen ze snel en overzichtelijk een beeld geven van een situatie. Drones zijn niet alleen veiliger, maar ook goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik van steigers of hoogwerkers.

Privacy

“Privacy is een belangrijke voorwaarde”, zegt burgemeester Ron König over het initiatief. “We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd.” Omdat de drone vanaf hoog in de lucht beelden maakt, komen voorbijgangers op straat of kentekens van auto’s niet herkenbaar in beeld.

Uitvoering controles

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op bouwwerken. Er worden bijvoorbeeld technische inspecties gedaan of er wordt gekeken naar de bouwkwaliteit. Met een drone kan dit sneller en veiliger. Daarnaast wordt in het buitengebied gecontroleerd of er wordt voldaan aan het erfinrichtingsplan en of er zaken in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er wordt per situatie gekeken of er een drone aan te pas moet komen.

Drones besturen

Een aantal toezichthouders krijgt een opleiding om een drone te mogen besturen. Bij het gebruik van een drone, moeten zij de wet- en regelgeving naleven. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte waarop de drone mag vliegen. Ook wordt rekening gehouden met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge, die ’s nachts in Deventer geldt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de inzet van drones op www.deventer.nl/drones.


Vraag op tijd hulp bij geldzorgen

Persoonlijk gesprek & gratis advies over geldzaken 

Geldfit Deventer denkt graag met u mee en geeft gratis advies over geldzaken. Ook helpt Geldfit Deventer u met het invullen van formulieren en aanvragen van regelingen. Kijk op www.geldfitdeventer.nl. Of maak telefonisch een afspraak voor het spreekuur in Bibliotheek Centrum, Keizerslanden (0570-675700) of Verbindingscentrum de Fontein (0570-547300).

Ondersteuningsloket Energie

Vragen of zorgen over een hogere energierekening? Kijk op www.deventer.nl/ondersteuningsloketenergie of bel 14 0570.

Hulp bij rondkomen

Bezoek de website van de gemeente Deventer voor het aanbod van regelingen om (beter) rond te komen. Ook met een hoger inkomen kunt u nu gebruik maken van de regelingen Rechtop!, Stichting Leergeld en bijzondere bijstand.

Kijk waar u recht op heeft of doe direct een aanvraag: www.deventer.nl/geldeninkomen of bel 14 0570.


Netwerken en inspiratie opdoen bij Bij Tjoonk

‘Samen bouwen we aan sterke wijken en dorpen.’ Dat was het centrale thema op de ontmoetingsmiddag voor WMO-aanbieders ‘persoonlijke ondersteuning’, medewerkers van de Deventer VoorElkaarTeams en WMO-coaches, maandag 6 maart bij leer-werkbedrijf Bij Tjoonk op landgoed de Bannink in Deventer.

Een middag vol inspiratie: prof. dr. Erik Scherder liet zien waarom het zo belangrijk is om een inspirerende en uitdagende omgeving te bieden aan inwoners die extra ondersteuning nodig hebben, WMO-aanbieders vertelden over de manier waarop zij de zorg vernieuwen en daarna was er volop ruimte om ervaringen uit te wisselen.

En daarbij zorgden de deelnemers van Bij Tjoonk dat de middag op rolletjes liep: ze zorgden voor de cakes, bouwden het podium op, wezen de weg op de parkeerplaats en deelden afscheidspakketjes uit.

De gemeente Deventer organiseert regelmatig dit soort netwerk- en inspiratiebijeenkomsten voor WMO-aanbieders.


Mag het licht uit voor onze aarde!

Tijdens Earth Hour gaat op veel plaatsen in de wereld, ook in Deventer, een uur lang het licht uit. Earth Hour 2023 vindt plaats op zaterdag 25 maart tussen 20.30 en 21.30 uur. De gemeente doet dan de verlichting van een aantal monumentale gebouwen in de binnenstad uit. Doet u ook het licht uit voor de toekomst van onze aarde?

Tijdens Earth Hour 2023 laten miljoenen mensen en duizenden organisaties in de hele wereld zien dat zij de toekomst van de aarde belangrijk vinden, met één simpel gebaar: een uur lang het licht doven. Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds dat wereldwijd wordt gesteund. Ook door de gemeente Deventer.

Wethouder Thomas Walder: ‘Minder energie gebruiken en meer duurzame, niet fossiele energie opwekken. Weten inmiddels allemaal dat dat belangrijk is. Allemaal kunnen we maatregelen nemen, klein en groot. Bijvoorbeeld door te isoleren, LED verlichting te gebruiken, zelf zonnestroom opwekken of het licht uit te doen. Op 25 maart doen wij daarom een uur lang de lampen van de Waag, de Bergkerk en de Lebuïnuskerk uit. Ook dat helpt”.

Voor meer informatie kijkt u op: www.wnf.nl/earthhour/


Goede Vrijdagmarkt in Deventer binnenstad

Traditioneel wordt de Deventer binnenstad op Goede Vrijdag – dit jaar op 7 april – bevolkt door stille kramers en standwerkers. Het is één van de oudste, grootste en gezelligste jaarmarkten van Oost-Nederland.

De marktkooplieden hebben van 9 tot 16 uur hun waren uitgestald in de Zandpoort, op de Brink en in de Keizerstraat.

Paasboerderij

Voor de kinderen is er een draaimolen en een ‘Paasboerderij’ die in het teken staat van jonge dieren. De Goede Vrijdagmarkt is één van de oudste jaarmarkten van ons land en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De markt is zeer in trek bij de Deventer bevolking, maar trekt ook veel belangstellenden uit de regio.

Opbouw

Op donderdag 6 april 2022 om 21 uur worden de toegangswegen (Zandpoort, Keizerstraat, Korte Bisschopstraat, Kleine en Grote Overstraat, Polstraat, Assenstraat, Menstraat en Rijkmanstraat) voor voertuigen afgesloten voor de opbouw van de markt.

Parkeerverbod

Voor de Brink en Zandpoort geldt een parkeerverbod van donderdag 6 april 19:00 uur tot vrijdag 7 april 20:00 uur. Dit alles wordt met bebording aangegeven.


Inloopavond gedupeerden toeslagenaffaire

Heeft u vragen of problemen door de toeslagenaffaire en wilt u in contact komen met anderen om ervaringen te delen? Kom dan naar de inloopavond voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Kristel van het Ouderpanel is ook aanwezig.

Dinsdag 28 maart 2023, 19:30 – 21:30 uur
Huis van de Wijk, Spuipad 1 Deventer. Aanmelden is niet nodig

Vragen?  Als u vragen heeft over deze avond kunt u een mail sturen naar: meldpunt-toeslagen@deventer.nl