Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

25.000 bomen van Het Groenbedrijf voor toekomstbestendig bos

Stichting IJssellandschap en gemeente Deventer geeft startschot voor de aanplant van 25.000 bomen op hun gronden.

Wintereik, lariks, zoete kers en hazelaar: het zijn een aantal klimaatbestendige soorten van de 25.000 bomen die dit plantseizoen in het gebied van stichting IJssellandschap worden geplant. Deze positieve bijdrage aan de omgeving van Deventer komt voort uit de vergroening van Het Groenbedrijf, dat in 2030 volledig CO2 neutraal wil werken.

Bos voor de toekomst

Door de hogere temperaturen en de periodes van droogte hebben delen van de bossen het zwaar te verduren. Met name in bosgebieden waar fijnspar staat, gaan door de klimaatverandering veel bomen dood.  De soorten die nu worden aangeplant, zijn naar verwachting beter bestand tegen toegenomen hitte en droogte, leggen de CO2 goed vast én dragen door hun blad- of naaldverlies bij aan de kwaliteitsverbetering van de ondergrond.

IJssellandschap plant de bomen en struiken aan op de landgoederen De Oostermaet in Lettele/Okkenbroek en de Kranenkamp in Diepenveen.

 


Meer Deventenaren recht op bijzondere bijstand

Heeft u noodzakelijke kosten die u niet van uw normale inkomen kunt betalen? Krijgt u de kosten nergens anders vergoed? Dan heeft u mogelijk recht op bijzondere bijstand.

Tot 1 november 2023 zijn de voorwaarden tijdelijk verruimd. Ook met een inkomen boven bijstandsniveau kunt u nu recht hebben op bijzondere bijstand, als u weinig te besteden heeft (bijvoorbeeld door mislopen van toeslagen).  Kosten voor een gehoorapparaat, rechtsbijstand of maaltijdvoorziening zijn voorbeelden van noodzakelijke kosten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het soort inkomen en leeftijd spelen geen rol. Wel wordt rekening gehouden met de hoogte van uw inkomen en vermogen.

Wilt u bijzondere bijstand aanvragen of meer informatie? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0570.


Uitnodiging inloop Deventer bouwt

De gemeente Deventer heeft in november en december 2022 veel informatie opgehaald over wat inwoners en professionals belangrijk vinden bij het bouwen van nieuwe woningen. Dat hebben we gedaan via bijeenkomsten, werksessies en enquêtes.

De opgehaalde ideeën, wensen maar ook zorgen, leveren ons goede inzichten op wat Deventenaren voor hun stad willen. Wensen en belangen liggen soms uiteen. We vinden het belangrijk om ook hier het gesprek over te voeren.

Goede keuzes maken voor de stad

Op 6 februari krijg je de kans om te reageren op de informatie die is opgehaald. Deze toetsing helpt de gemeente bij het maken van goede keuzes. Het is een vrije inloop. Je hoeft dus niet gelijk om 19.00 uur aanwezig te zijn.

Meer informatie

Op www.deventer.nl/deventerbouwt vind je meer informatie over deze opgave.


Gratis film voor inwoners uit Deventer

Op woensdag 8 februari is de film ‘Buiten is het feest’ te zien voor inwoners in de gemeente Deventer. Een indringend drama geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen.

In ´Buiten is het feest´ komt zangeres Sonne voor een keuze te staan wanneer misbruik uit het leven haar familie opnieuw bedreigt. De hoofdrollen worden gespeeld door Eelco Smits, Abbey Hoes en Georgina Verbaan. ´Buiten is het feest´ is te zien als onderdeel van de expositie van ´WIJ… doorbreken de cirkel van geweld´. Deze buitententoonstelling maakt huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar en is van 1 tot en met 21 februari te zien op het Stationsplein in Deventer.

Datum: 8 februari 2023
Locatie: Mimik, filmzaal 1
Tijd: 19.30 (inloop v.a. 19.00 uur) tot 21.05 uur
Toegang is gratis, exclusief consumpties. Meld je aan via: www.mimik.nl.


Expositie over circulariteit

Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari vindt de achtste editie van De Week van de Circulaire Economie plaats. Dit jaar zijn er ook evenementen in de Circulaire Hub Cleantech Regio. Kom bijvoorbeeld naar de expositie over circulair ondernemen in de Gasfabriek.

Te zien zijn bijvoorbeeld de tassen van Claca design, myceliumproducten van MacEllen, Fibreshed, PonTon door Bestwerk van bierfusten van Davo, StroBox, Textiel van Reshare, Saxion Fieldlab innovaties, De Jas die Alles Oplost van Matthijs Bosman en the Linen Project. De expositie wordt op woensdag 8 februari om 13.30 uur geopend met een inleiding over circulaire economie door Guido de Vries, directeur 20302050, gevolgd door een serie rondleidingen. De expositie is te bezoeken op woensdag 8 februari: 13.30 -18.00 uur.

En te bezichtigen tijdens de evenementen in de circulaire hub op 9 februari

Locatie:
De Gasfabriek, De Generator,
Zutphenseweg 6, Deventer

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door 20302050 en Cleantech Regio.


Uitnodiging informatiedag Steenbrugge

U bent van harte welkom op de informatiedag Steenbrugge.

Datum    : 4 februari
Tijd         : 10.00 tot 15.00 uur
Locatie   : voormalig Theehuis in Steenbrugge (Wechelerweg 52)

U wordt o.a. geïnformeerd over woningbouwprojecten in Steenbrugge en de inrichting van de wijk. Komt u zoveel mogelijk met de fiets. Voor automobilisten is het voormalige Theehuis alleen bereikbaar via Keizerslanden.


Voor Nigeriaanse vluchteling Kingsley is Nederland een baken van hoop

#NLBEELD# Vluchtelingen oa uit Nigeria op passagiersboot aan de Pothoofd IJssel Kingsley

Op homoseksualiteit staat in Nigeria een celstraf die kan oplopen tot veertien jaar en in gebieden waar de shariawetgeving, een verzameling regels vanuit de islam, geldt, riskeren homoseksuelen zelfs de doodstraf. Voor Kingsley was dit in 2015 de reden om zijn vaderland te ontvluchten. Acht jaar later is de Nigeriaan een van de ‘passagiers’ op de tijdelijke vluchtelingenboot aan het Pothoofd.

Net als tijdens zijn vlucht verkeert Kingsley (47) nog altijd in grote onzekerheid. Hij hoopt met heel zijn hart op een verblijfsvergunning, zodat hij in Nederland een nieuw bestaan kan opbouwen. Tot zijn grote frustratie krijgt Kingsley, zo zegt hij, van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geen enkele informatie over het verloop van zijn proces.

Dus zit er voor Kingsley niets anders op dan te wachten en de dagen zien door te komen. Slapen, eten en gemiddeld drie keer per week een stuk joggen langs de IJssel. Deze bezigheden bepalen sinds zijn aankomst in Deventer op 14 november 2022 zijn ritme.

Lastig communiceren

De communicatie met zijn lotgenoten op de boot is volgens Kingsley zeer lastig, omdat vrijwel niemand Engels spreekt. Hij is de enige Nigeriaan en de anderen spreken Arabisch dan wel Spaans. Eén keer per dag schuift hij voor een maaltijd aan. Hij is daar dankbaar voor, al is het aan boord geserveerde eten “not my type of food.”

Kok

Kingsley komt uit de zuidelijke Nigeriaanse staat Delta State. Hij werkte daar als kok en zou maar wat graag in de keuken van de vluchtelingenboot de handen uit de mouwen steken. Zonder verblijfsvergunning mogen vluchtelingen als Kingsley geen betaald werk verrichten.Niemand in zijn familie – Kingsley heeft zeven broers en zussen – weet dat hij op mannen valt. Hij is als de dood dat zij hierachter komen en wil daarom per se alleen onherkenbaar op de foto. “In Nigeria heb je als homoseksueel geen recht om te leven. Als je wordt betrapt, slepen ze je met een ketting om de hals onder grote publieke belangstelling door de straten en krijg je van alles naar je hoofd gesmeten. Sommige vrienden van mij zitten nu in de gevangenis, anderen zijn ontsnapt”, aldus de Nigeriaan.

Op zijn in 2015 begonnen lange vlucht trok Kingsley via de woestijn naar Libië om vanaf daar een levensgevaarlijke bootreis naar Italië te maken. Tot zijn schrik kreeg hij daar te horen dat hij Hiv-geïnfecteerd was. In 2018 reisde Kingsley door naar Nederland. Hier verbleef hij onder meer in Ter Apel en Almere.

Hoop

Toen de IND in 2019 zei dat hij terug moest naar Italië weigerde Kingsley dit resoluut: “In Italië werkt helemaal niets. Bijna niemand spreekt er Engels en als persoon met een donkere huidskleur word je daar automatisch als een crimineel gezien en behandeld. In Nederland heb ik in ieder geval hoop. De mensen zijn hier veel toleranter en de medische zorg is prima. Ik houd van Nederland. Op jonge leeftijd wist ik al dat ik hier naartoe wilde. Ik zou ook elke baan aangrijpen. Als ik hier mag blijven, dan ga ik de minister-president persoonlijk bedanken. Zo blij zal ik dan zijn.”


Helpt u mee om een rommelmarkt in de Vijfhoek te organiseren?

Via een WijDeventer ideekaart kunnen bewoners regelmatig aangeven welke zaken ze missen in de wijk en zelf zouden willen organiseren. Een van de reacties kwam onlangs van Vijfhoekbewoner Ad van Deudekom die wel een rommelmarkt in de Vijfhoek wil organiseren. Misschien heeft u weleens overwogen om iets te doen met al die boeken die toch niet meer gelezen worden, met apparatuur die niet meer gebruikt wordt, met kinderkleding waar uw kinderen zijn uitgegroeid, etc. Verkopen op een rommelmarkt is een mooie gelegenheid om dit ‘op te ruimen’ en het kan ook nog wat opleveren. Om dit van de grond te krijgen, is wel uw hulp nodig. Er zijn daarom twee vragen. Wie wil helpen om een rommelmarkt te organiseren? En wie heeft belangstelling om op een rommelmarkt in Colmschate Noord/Vijfhoek te staan, als deze georganiseerd wordt? Het idee is om dit te doen op of vlak bij het Andriessenplein. U kunt reageren naar opbouwwerker Karin Voortman (mail naar k.voortman@voorelkaarteamsdeventer.nl of bel 06 39380381).