Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Kom naar de Blij(f) mobieldagen!

Gezond en vitaal oud worden. Dat willen we graag allemaal. Wilt u meer weten over blijven bewegen, een gezonde leefstijl en langer zelfstandig blijven wonen? Kom naar één van de Blij(f) mobieldagen bij u in de buurt.

Wat kunt u verwachten?

 • Valrisico-scan door Onbezorgd Mobiel Deventer
 • Fittest door Fysio Axis (graag vooraf aanmelden)
 • Speeddate met de beweegmakelaar van het Sportbedrijf
 • Gezonde voeding door een diëtiste
 • Technologie voor thuis door Solis
 • Mobiliteit en langer zelfstandig thuis wonen door Medipoint
 • Diverse beweeg- en ontmoetingsactiviteiten in de buurt
 • Mantelzorgondersteuning door Carinova
 • Rolstoelauto VERA

Waar en wanneer?
Tussen 10.00 en 14.00 bent u welkom op:

 • Woensdag 15 mei 2024, in Keizerslanden (Koningskerk – tegenover Ludgerus).
 • Maandag 27 mei 2024, in Bathmen (Cultuurhuus Braakhekke).
 • Donderdag 13 juni 2024, in Colmschate/Vijfhoek (Verbindingscentrum Andriessenplein).

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de fittest op www.deventer.nl/blijfmobiel. U kunt de gemeente ook bellen via 0570-695399.


 

Alcoholverbod in centrum Schalkhaar

Het college van burgemeester en wethouders heeft in Schalkhaar een gebied aangewezen waar het verboden is om in het openbaar alcoholische dranken te drinken of aangebroken alcoholverpakkingen bij zich te hebben. 

Het gaat om het gebied tussen de Koningin Wilhelminalaan, Kolkmansweg, Oerdijk en Mensinksdijkje in Schalkhaar.

Overlast tegengaan

Er is in Schalkhaar sprake van overlast doordat daar in het openbaar alcohol gedronken wordt.

Bewoners en voorbijgangers voelen zich daardoor onveilig. Het gaat om de omgeving van het dorpsplein bij de kerk.

Met het verbod krijgen politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente de mogelijkheid om tegen overlast door drankgebruik op te treden.Feestelijke 10.000e rit ANWB AutoMaatje Deventer: landelijk record

De vrijwilligers van ANWB AutoMaatje Deventer hebben een nieuw jubileum: kortgeleden reden zij de 10.000e rit! Coördinator Elise Steunebrink is trots op de vrijwilligers ‘Dit is echt ongelooflijk. In ruim 2,5 jaar hebben we 10.000 ritten gemaakt! Ook voor ANWB AutoMaatje landelijk is dat een record in die korte tijd.’

Feestelijke rit
Om dit record te vieren werden zowel vrijwillige chauffeur Sander als deelnemer meneer Bolhuis verrast. Sander kon zijn auto laten staan en mocht samen met meneer Bolhuis instappen in een limousine met de sticker ‘ik rijd voor ANWB Automaatje’. Met ieder een bos bloemen en een glas champagne genoten zij extra van de feestelijke  rit. Ook bij het eindpunt, het verpleeghuis waar meneer Bolhuis woont, keek men op van de bijzondere auto voor de deur. ‘Een prachtige ervaring’, vonden zowel meneer Bolhuis als Sander.

10.000 geluksmomenten
Bij het initiatief helpen vrijwilligers minder mobiele inwoners, voor wie regulier vervoer zoals OV of taxi en sociaal vervoer geen optie is, weer op weg. De vrijwillige chauffeurs van ANWB AutoMaatje Deventer zorgen er met hun eigen auto voor dat minder mobiele inwoners weer makkelijker kunnen deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. Door samen op pad te gaan. In en buiten de auto. De ritjes zijn meestal in Deventer en omstreken, maar ook daarbuiten. Steunebrink legt uit ‘Elke rit maken we iemand z’n wereld weer een stukje groter. Onze vrijwilligers hebben zo al 10.000 geluksmomenten mogelijk gemaakt. We hebben met al die ritten veel mensen weer op weg geholpen. Soms waren het lange ritten en soms hele korte ritjes, zoals voor twee vrienden op leeftijd, die beiden niet ver lopen kunnen. Dankzij ritjes van 3 á 5 minuten kunnen zij elkaar blijven zien.’

Blij met het initiatief
Voor meneer Bolhuis is AutoMaatje een uitkomst. Hij is blij met de vrijwilligers. ‘Ze nemen echt de tijd voor me en het is altijd goed geregeld, ik word altijd netjes gebeld vooraf en iedereen is zo vriendelijk. Ik ben er heel blij mee’. Sander, de jongste vrijwillige chauffeur, heeft inmiddels al heel wat ritten op zijn naam staan. ‘Ik doe het heel graag. Ik heb altijd leuke gesprekken in de auto en je merkt dat mensen er heel blij mee zijn. En wat ik zelf heel prettig vind is dat ik zelf kan aangeven wanneer het me uitkomt en wanneer niet.’
Steunebrink geeft aan ‘Steeds meer mensen weten ons te vinden, zowel deelnemers als vrijwilligers. Daar zijn we blij mee. Want we voldoen duidelijk aan een vraag.’

Meer weten?
 Meer informatie is te vinden via www.deventerdoet.nl/automaatje. Bellen kan ook naar: (0570) 781 781 (ma-do 9-12).


 

Met korting meedoen aan activiteiten via Rechtop-coupon

Dansles, muziekles, zwemmen, sporten bij een vereniging of sportschool… Dit zijn slechts enkele van de vele activiteiten waar je met korting kunt meedoen via de Rechtop-coupon.

Wat is de Rechtop-coupon?

Met de Rechtop-coupon krijg je korting voor activiteiten op het gebied van sport, cultuur en kennis. De waarde van de coupon varieert van € 75,- tot € 200,-. De Rechtop-coupon kun je inleveren bij meer dan 200 verenigingen en clubs in de gemeente Deventer die zijn aangesloten bij Rechtop.

Ook voor jou?

Door de hogere prijzen hebben steeds meer mensen minder te besteden. Daarom heeft de gemeente Deventer besloten dat meer mensen in aanmerking kunnen komen voor de Rechtop-coupon. Kijk snel of jij in aanmerking komt voor een Rechtop-coupon op www.rechtop.nu/coupon

Wil jij een coupon aanvragen?

Je bent van harte welkom op de dinsdag-, woensdag- of donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur bij ons aan de Ceintuurbaan 111 in Deventer. Je kan zonder afspraak binnenwandelen. Neem je legitimatiebewijs en een bewijs van je inkomen mee.

Bellen kan natuurlijk ook via telefoonnummer: 0570-628090. Wij staan je graag te woord!


 

Pak € 20,- korting op je regenton tijdens het NK Tegelwippen

Tot 31 oktober doet Deventer mee aan het NK Tegelwippen 2024. Iedereen kan meedoen door zo veel mogelijk tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! Vergeet vooral niet om het aantal m2 aan gewipte tegels door te geven op de website van het NK Tegelwippen. Tijdens het NK krijg je als Deventenaar ook nog eens € 20,- korting boven op de kassaprijs van een regenton van minimaal 100 liter.

Tegelwip je mee?

Tegels vervangen door bloemperken, bomen, struiken en geveltuinen zorgt voor een groener en koeler Deventer. Aangenamer voor onszelf, insecten en dieren. Het helpt ook om wateroverlast te voorkomen. Doe ook mee, ga naar www.duurzaamdeventer.nl en kies voor NK Tegelwippen voor meer informatie.

€ 20,- korting op je regenton

Heb je de smaak te pakken? Tijdens het NK Tegelwippen krijg je als Deventenaar € 20,- korting boven op de kassaprijs van een regenton van minimaal 100 liter. Pak je korting bij de Welkoop Bathmen of Diepenveen, Wildkamp Deventer of Intratuin Deventer. Kijk voor meer informatie op www.duurzaamdeventer.nl/subsidies.

Maak je eigen poster

Laat iedereen weten dat je meedoet en download je poster, flyer of sociale mediabericht met je eigen naam op www.nk-tegelwippen.nl/communicatietools.

Een tweede leven voor tegels
Geef je afgedankte tegels een 2e leven. Hergebruik ze in je tuin als stapelmuurtje, bankje, tafeltje of insectenhotel. Een stapelmuur ziet er leuk uit en de kieren en spleten zijn een geweldige schuilplek voor verschillende dieren en insecten. Denk aan spinnen, bijen, kevers, duizendpoten, kikkers, hagedissen en salamanders.

Tegeltaxi reserveren

De gemeente Deventer organiseert samen met het Groenbedrijf weer inzameldagen. Je mag maximaal 100 van je overgebleven tegels inleveren (uitgaande van stoeptegels van 30 x 30 cm is dit 9 m2). Wil je je tegels aan de ‘tegeltaxi’ meegeven? Ga dan naar www.duurzaamdeventer.nl en kies NK Tegelwippen.


 

Start aanpassing spoorwegovergangen Diepenveen

ProRail gaat in Diepenveen één spoorwegovergang sluiten en één spoorwegovergang beveiligen. De spoorwegovergang aan de Sallandsweg wordt verbreed en extra beveiligd voor voetgangers. Verder wordt er een nieuw wandelpad aangelegd naast de Sallandsweg.

Werkzaamheden aan de overwegen: 29 april tot en met 1 mei 2024

Op dit moment worden al de nodige voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden aan de spoorwegovergangen worden uitgevoerd van 29 april tot en met 1 mei 2024. Tijdens de werkzaamheden is de overweg Sallandsweg gestremd. Het verkeer wordt via de gele borden omgeleid.

Nieuw vrijliggend wandelpad

De wandelverbinding naar landgoed Nieuw Rande blijft behouden. In overleg met ProRail, Stichting IJssellandschap, Wandelnet, gemeente Deventer en betrokken bewoners is gekozen voor een nieuw (bijna vrij liggend) wandelpad naast de Sallandsweg, tussen de bestaande overweg en landgoed Nieuw Rande. Om die reden wordt de spoorwegovergang Sallandsweg sterk verbeterd voor voetgangers. Dit nieuwe pad is vanaf 2 mei toegankelijk voor wandelaars.

De noordelijke onbeveiligde overweg wordt afgesloten

In 2020 heeft ProRail vanuit het oogpunt van veiligheid besloten om de noordelijke spoorwegovergang (ter plaatse van het oude kerkenpad) te sluiten en de zuidelijke spoorwegovergang (nabij Schapenzandweg 15A) te beveiligen. Het gevolg van dit besluit is dat de huidige wandelroute wordt aangepast.


 

Wie verdient volgens u een lintje?

Kent u iemand in de gemeente Deventer die zich in het bijzonder inzet voor een sportclub, muziek- of andere vereniging of de medemens in het algemeen? Dan kunt u deze persoon voordragen voor een Koninklijke onderscheiding (lintje). Dien uw aanvraag in vóór 1 juni via www.deventer.nl/lintje.