Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

De gemeenteraad is er voor u    

Zet zelf een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad
Wist u dat inwoners van Deventer elke zes weken zelf een onderwerp op de agenda van de raad kunnen zetten? Dat heet een forum.

Op woensdag 17 april om 19.00 uur presenteert Deventer Marketing het eindverslag van het Hanzejaar in het forum. Deventer Marketing overhandigt dit eindverslag aan de raad, samen met een manifest over het organiseren van een themajaar namens partijen in de stad.

Om 19.45 uur start de raadsvergadering op het stadhuis
U bent van harte welkom om het forum en/of de raadsvergadering bij te wonen.

Wilt u zelf een onderwerp aandragen voor het forum? Mail dan naar griffie@deventer.nl

Woensdag 17 april is de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad van Deventer
Bent u benieuwd waarover de raad deze avond debatteert en/of een besluit neemt? Kijk voor de agenda en stukken op https://deventer.raadsinformatie.nl


 

Start bouw 18 sociale huurwoningen aan de IJssel

Aan de IJssel, waar vroeger de Deventer Stoomboot Maatschappij gevestigd was, staat straks een appartementencomplex met 18 sociale huurwoningen. Als symbolische start van de bouw legden huurders van woningcorporatie Rentree donderdag 4 april een betonnen grondplaat.  Als de bouw volgens planning verloopt, worden de woningen in het Sluiskwartier eind 2024 opgeleverd.


 

Kom in actie voor Warm op De Worp

Gezamenlijke isoleeracties, een gratis warmtescan van je huis, inwoners die laten zien hoe zij hun huis verduurzamen om buren te inspireren. Het zijn acties die de bewoners van de wijk De Worp in Deventer op touw zetten om hun huis te verduurzamen met als uiteindelijk doel: De Worp aardgasvrij.

Onder al die acties ligt een uitgekiend plan om de huizen op De Worp de komende vijf jaar te kunnen verduurzamen, ‘Warm op De Worp’. De werkgroep Worp Duurzaam Doen, bewoners en gemeente hebben dit plan de afgelopen drie maanden samen gemaakt.

Kom in actie

Op www.duurzaamdeventer.nl is heel veel informatie te vinden over het verduurzamen van je huis, zoals de inzet van energiecoaches en het energieloket, over subsidies en hoe je die het best aan kunt vragen, maar ook over duurzaam vervoer en hoe je je tuin duurzamer kunt inrichten. Veel inspiratie om met elkaar aan de slag te gaan.

Elke woensdagmiddag in ’t Hovenhuus

Elke woensdagmiddag zit iemand van de gemeente Deventer in ’t Hovenhuus. Iedereen mag binnenlopen en krijgt een warm kopje koffie of thee. Daar krijg je informatie over hoe je je huis kunt verduurzamen en welke subsidies je daarvoor kunt krijgen. Maar ook als bewoners zelf iets willen organiseren. De gemeente denkt graag overal in mee.

Veel energie

De werkgroep Worp Duurzaam Doen merkt dat er veel energie zit bij de bewoners om te verduurzamen. Op informatieavonden wordt heel zichtbaar gemaakt wat mensen aan hun eigen huis kunnen doen om te voorkomen dat warmte weglekt. Maar ook waar ze bijvoorbeeld geld kunnen besparen met isolatie. Veel mensen gingen naar huis met nieuwe inspiratie, maar ook met tochtstrips, radiatorfolie, warme dekentjes voor op de bank en HomeWizards. Dat is een apparaatje dat je aan je meterkast koppelt, zodat je kunt zien hoeveel energie je verbruikt op welke momenten van de dag.

Kracht

“De kracht van dit soort initiatieven is dat de inwoners van de wijk het vooral zelf doen en het is mooi dat de bewoners van De Worp dit actief oppakken. Hun eigen huis verduurzamen en mede-buurtbewoners inspireren en helpen. Op die manier maak je samen je wijk aardgasvrij en het draagt bij aan de saamhorigheid in de wijk,” aldus wijkwethouder Jaimi van Essen, die ook Energie in zijn portefeuille heeft.

Ook aan de slag?

Stuur een mail naar duurzaamdeworp@deventer.nl of loop op woensdagmiddag een keer binnen in ’t Hovenhuus.


 

WijDeventer, voor en door bewoners!

Bij WijDeventer gaan bewoners zelf aan de slag met hun ideeën. Gemeente en instellingen kunnen het initiatief ondersteunen met deskundigheid en een financiële bijdrage. Bewoners (het wijkteam of dorpenplatform) beslissen zelf over de verdeling van het wijkbudget. Partners in WijDeventer zijn naast de bewoners o.a. de gemeente, team Toegang WMO, het Voor Elkaar-team, Raster Groep, (thuis)zorgorganisaties, Politie, woningcorporaties en Cambio.

 

Eerste Ramadan Cup groot succes!

Zaterdagavond 23 maart jl. vond het  eerste Ramadan Cup toernooi plaats in Sporthal Keizerslanden. Jongeren van 16 t/m 26 jaar konden zich opgeven met een team. Er hadden zich zoveel teams aangemeld dat helaas niet iedereen mee kon doen. De energie en sfeer waren de hele avond perfect. Veel mensen kwamen de sportievelingen aanmoedigen!